Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Nova akcija policije u Horgošu

2022.11.29
17:34
Forrás
Pannon RTV
U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Trenutno je mirno u Horgošu. Policija i žandarmerija neprestano patroliraju i sakupljaju  migrante na koje naiđu u selu.

„Ovo je sigurnost jer čovek vidi da ipak ima policije i da tu prolaze. Sada se ovde može pogledati na ulicu, jer pre, kada god bi pogledali, ovde bi videli oko 50 migranata. Pošto je ovde menjačnica, a tu je i kineska prodavnica, tu se kretao neverovatan broj ljudi, ne samo po trotoaru, nego na sredini puta, automobili nisu mogli da saobraćaju, a ni biciklisti, jer ih je puno bilo na cesti“ kaže Erika Fodor Jakšić iz Horgoša.

Ibolja Kiš, takođe iz Horgoša kaže: „Uveče ne smemo da izađemo iz kuća, samo smo kod kuće. Sada je zaista dobro što je selo ovako prazno, slobodno možemo da idemo“.

Pripadnici policije iz sela su odveli grupu migranata koju je činilo nekoliko Marokanaca. Prema tvrdnji jednog od njih kod kuće je radio kao snimatelj, često je snimao svadbe, ali je sve manje posla i novca, zato je u nadi da će imati bolji život krenuo u Evropu. Još nije odlučio koja zemlja mu je cilj.

„Marokanac sam, zbog policije i ne želim da ostanem u selu, a hteo bih da pređem u Mađarsku.“

U neposrednoj blizini mađarske granice nalazi se nekadašnje imanje poznato kao „Bačka“ odakle su nakon pucnjave u četvrtak, specijalne policijske snage u petak odvele nekoliko stotina ilegalnih migranata. U ponedeljak je ilegalni šatorski kamp ponovo bio naseljen, jer se u ponedeljak ujutru ovamo vratilo gotovo stotinu migranata. Međutim, u utorak ujutru policija je ponovo ispraznila kamp i krenulo je potpuno čišćenje terena, srušeni su šatori, odveženo je smeće, teren zaravnjen kako ilegalni migranti više ne bi mogli da se vrate.

U isto vreme, i na drugom mestu tekla je opsežna policijska akcija. Angažovano je više radnih mašina, i jedni za drugim dolazili su i odlazili kamioni. Policija i žandarmerija pročešljala je sve objekte. Nakon vatrenog obračuna u četvrtak, pripadnici ministarstva sile su i sa Guci salaša koje se nalazi pored autoputa u Preševo odvezli više od hiljadu migranata, ali su tokom ponedeljka i ovde počeli da se vraćaju migranti. U utorak je zatvoren i ovaj ilegalni migrantski kamp.

Migranti koji su zatečeni ovde su odveženi, a očišćen je čitav prostor oko salaša.

Bilo je i onih koji su tokom čišćenja teritorije salaša pokušali da se prokrijumčare nazad, ali su ih vratili pripadnici policije. Nadležni kažu da je plan da narednih dana ponovo pokupe migrante, koji su u veoma malom broju preostali još   na spoljnom obodu Horgoša.

migranti
Horgoš
policija

Najnovije

14:04, Frissítve: 16:32

Posetila su nas deca iz obdaništa

Deca iz Mađarske predškolske ustanove i vežbaone „Vackor“ ove nedelje su u poseti medijskoj kući Panon RTV. U ponedeljak su nam došli najmlađi, a u utorak su deca uzrasta od pet do sedam godina obišla našu redakciju, studio i montažu.

Najčitanije

Kobasicijada u Belom Blatu

Uprkos vetrovitom i kišnom vremenu, više hiljada ljudi je posetilo Belo Blato povodom IX Kobasicijade u tom mestu.