Ugrás a tartalomra
Prérifű
Illusztráció: Pixabay/ritual

Nova opasna korovska trava širi se Mađarskom

2019-10-15
21:44
Forrás
MTI
Prerijska trava iz severne Amerike, koju zovu „novom kugom peščanih predela" , koja je bila nepoznata u Mađarskoj, sada preti živom svetu.

Trava zvana i prerijski osip je agresivna i istiskuje domaće vrste, a neupotrebljiva je i za ispašu životinja. Vrsta ima sitno seme, manje od milimetra,  koje se lako rasprostire. Širi se po suvim i toplim predelima, potpomažući dalje isušivanje i podizanje temperature. Peščarska prerijska trava od 2017. godine otkrivena je na mnogo mesta, na zaparloženim i peščanim staništima.

trava

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.