Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Nova pravila za školske ekskurzije od septembra

2019-05-20
20:11
Forrás
Pannon RTV
Organizovanje školske ekskurzije za učenike osnovnih škola moguće samo u zemlji, jedino maturanti mogu u inostranstvo.

Ranijih godina su važila ista pravila. Međutim u okviru naučnih putovanja, zajedničkih projekata i programa razmene učenika biće omogućeno putovanje đaka u inostranstvo.

Svi razredi osnovne škole “Imre Kokai” u Temerinu, izuzev osmaka, ove godine idu na školske ekskurzije. Oni će posetiti razna mesta i gradove u Srbiji, ali takođe imaju mogućnosti da putuju u inostranstvo, to jest u zemlju maticu na razna takmičenja i studijska putovanja.

Učenici petog razreda, kojima su roditelji platili troškove, ove godine su već dva puta bili na jednodnevnom izletu, u prolećnom raspustu obišli su lavirint u Opustaseru i zoološki vrt u Segedinu. “Mi smo već išli na izlet u Mađarsku, koji su organizovali nastavnici. Uskoro idemo na izlet koji organizuje škola, 30. maja idemo u Sremsku Mitrovicu i Zasavicu“ kaže Regina Zakinski.

Što se tiče školskih ekskurzija osnovaca, one mogu biti samo u zemlji, kako po starim tako i po novim propisima. “Savet roditelja odlučuje gde će se ići, destinacija prihvaćena od strane saveta roditelja ulazi u školski plan, na osnovu toga raspisujemo tender i nakon toga stižu zatvorene koverte. Kad ih otvori komisija, zovemo roditelje, posebno po razredima, i oni odlučuju većinom glasova“ ističe Bela Siveri, direktor OŠ “Imre Kokai” u Temerinu.

Učenici iz Temerina ove godine uglavnom putuju na jednodnevne izlete u Novi Sad, Kelebiju, Resavsku pećinu, četvrti razred boraviće nedelju dana na Tari, a sedmacima škola ove godine organizuje letovanje u Grčkoj ako bude dovoljno zainteresovanih. “Propisi i dalje dozvoljavaju tzv. organizovanje studijskih putovanja, razmenu učenika između škola, ekskurzije zasnovanih na projektu ili u vidu saradnje između škola. Naravno u nekim okvirima se nastavlja praksa da učenici koji u Vojvodini pohađaju škole na mađarskom jeziku, odlaze u zemlju maticu na izlet ili učestvuju u raznim programima” kaže Mihalj Njilaš pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Novi uslov za putovanje u inostranstvo je da se ono uključi u godišnji plan i da ga školski odbor odobri.

školske ekskurzije

Slične vesti

Najnovije

19:16, Frissítve: 21:05

Davanje krvi spašava živote

Svaki put može spasiti živote. To važi za mnoge stvari, a posebno za davanje krvi. Senćani ovo dobro znaju, zato se jutros velik broj građana prijavilo za dobrovoljno davanje krvi.
18:38, Frissítve: 20:22

U Velebitu spremali ajvar

Ponovo je, po šesti put, u Velebitu održano takmičenje u spremanju ajvara. Iz opštine Kanjiža 15 ekipa nadmetalo se u pripremi najboljeg ajvara.

Najčitanije

Fekszik a másodvetés

Ove godine nevreme obralo rod

Oluja kakvu mnogi ne pamte, najveću štetu napravila je na rodu koji je bio pred berbu: na kukuruzu, kao i voćnjacima punim zrelih jabuka.