Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nova sezona: Novi svet

2019-10-06
12:01
2019-10-06
21:58
Forrás
Pannon RTV
Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica otvorila sezonu predstavom namenjenom mladima “Novi svet” Anree Paš.

Delo govori o razvoju ljudskih odnosa, isključivom razmišljanju, rađanju ekstremističkih pokreta.

Andrea Paš piše i režira svoje predstave. “Novi svet” je pozorište za obradu problema. Postavlja pitanja o predrasudama u društvu, o agresiji izazvanoj optužbama, o braku i razvodu, ali ne daje spremne odgovore. “Nije baš reč o originalnoj priči, pre je šablon, ali istovremeno pokušavamo detaljno objasniti probleme. Ovo je podupreto glumom, koja pomaže gledaocu da se dokopa srži problema” – objašnjava Andrea Paš.

Predstava je porodična drama u stambenom naselju, priča koja se odvijala u Mađarskoj u prošlom veku, kada je bilo redovitih problema sa skinhejdima. Glavnu ulogu tumači Lila Greguš, kao debitantkinja u pozorištu: “Veoma sam srećna, ne mogu da verujem da sam stajala pored majke na pozornici i ne samo pored nje, nego i pored ovih glumaca i da sam u Narodnom pozorištu.”

Hermina G. Erdelji je zaista uživala radeći zajedno sa svojom ćerkom, prvi put na pozornici: “Pokretale smo veoma dobre energije tokom proba. Takođe je bilo dobro da smo zajedno jer je celo leto igrala u Salašarskom pozorištu. Još se nije desilo da nije bila kući dva meseca, tako da me je to malo istrošilo, ali sada sam je imala na mesec dana. Čitav mesec smo od jutra do večeri radile zajedno.”

Predstava se daje na sceni Jadran, ali će biti izvedena i u seoskim školama. Nakon organizovane predstave, sa učenicima će se razgovarati o pitanjima koja su postavljana u predstavi.

Novi svet
sezona
Narodno Pozorište
Subotica

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.