Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Novembar u znaku sova

2019.11.26
15:47
Forrás
Pannon RTV
Kikinda u Banatu poznata je po dve velike manifestacije: Danima ludaje krajem septembra, i po je festivalu sove koji traje ove sedmice.

Biće organizovana stručna predavanja, posetioci će moći da vide izložbe i pobrojaće šumske sove utine koje zimuju u centru grada. Studenti su 2006. godine skrenuli pažnju javnosti na to da na glavnom gradskom trgu u Kikindi iz godine u godinu zimuje više stotina sova, malih utina. Od tada svaki novembar posvećen je sovama. Na njih se skreće pažnja predavanjima, manifestacijama. U brojanju sova aktivnu ulogu imaju i deca.

„Volimo sove, to je osnovni razlog što smo došli na ovaj događaj. Veoma su korisne, da ih nema onda bi glodari i druge štetočine sve uništile. Kod nas ima najviše sova. Maločas smo na jednom drvetu izbrojali 49 ptica, što je do sada najviše" kaže Nikolina Lionić, osnovna škola „Đura Jakšić", Kikinda.

Pannon RTV

Do sada najbrojnije utvrđeno jato imalo je 730 jedinki. Na njihov broj u velikoj meri utiče i promena klime. Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže: „Sove u avgustu stižu na ove prostore, ali ni sada u novembru nije ih toliko kao kasnije, tokom jake zime i kada pada sneg. Do sada smo izbrojali 180 sova, što je prilično lep broj, u odnosu na ovo vreme. Posebno se radujemo tome što u ovom poslu pomažu i deca. Najvažnije je da oni koji žive u Kikindi, i danas ili sutra se nađu u poziciji da odlučuju, budu svesni značaja ove pojave."

Stanovnici Kikinde prihvatili su i zavoleli ove korisne ptice. „Odrastao sam uz sove. Iz osnovne škole ovde iza nas sam ih prvi put primetio, gledajući kroz prozor, kao desetogodišnjak. Od tada me prate i radujem se što su građani u međuvremenu shvatili kakvo divno prirodno bogatstvo postoji u ovom gradu" kaže Kalman Moldvai, saradnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pannon RTV

Veličina populacije i mogućnost da ih opaze, u Kikindu privlači veliki broj turista, prijatelja prirode, ljubitelja posmatranja pitca. BBC je pripremio i dokumentarni film o „najvećem zimovniku sova na svetu". Prilikom naše posete Kikindi sreli smo se sa Masahiko Otsuka,  japanskim saradnikom koji živi u Beogradu, a prilog je podelio na mreži jutjub: „Pomislio sam da bi ovo moglo da bude zanimljivo potencijalnim turistima iz Japana i našim gledaocima, zbog toga sam odlučio da nastavim da pratim događaje u Kikindi".

U Vojvodini je pobrojano 30 hiljada jedinki, ali naravno i broj šumskih sova utina se menja. U prvom redu zbog nedovoljno šuma, a ugrožavaju ih i sredstva za uništavanje glodara koja se koriste u poljoprivredi.

sove
Kikinda
festival sove

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!