Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Novi investitor fabrike vode u Zrenjaninu

2022.07.05
19:04
Forrás
Pannon RTV
Od prve polovine 2024. godine, stanovnici Zrenjanina više neće morati da kupuju flaširanu vodu - obećao je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Nacrt ugovora o realizaciji projekta prečišćavanja vode prihvaćen je na vanrednoj sednici Skupštine grada.
 
Zbog visokog sadržaja arsena, u Zrenjaninu je od 2004. godine zabranjeno piti vodu iz vodovoda. Izgradnja fabrike vode otpočela je 2015. godine, ali novi pogon još nije pušten u rad. Postrojenje je  kupila kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja će ulaganjem od 18 miliona evra pokušati da osposobi fabriku vode. Namera im je da prošire kapacitete, primene novu tehnologiju za prečišćavanje vode i obezbede kontinuirano snabdevanje grada vodom za piće. Gradski vodovod će prečišćavanje vode poveriti preduzeću „Pannonian water“ iz Beograda.

Pannon RTV/Lukács Attila

Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina je rekao: „Mi očekujemo da u  prvoj polovini 2024. godine skinemo i zabranu koja je uvedena, kao što svi znate, 2004. godine. Mislim da svi treba na tome da radimo i da je upravo zato ovaj stručni deo jako bitan. Ponavljam, investitor je takođe u pregovorima da angažuje Institut „Jaroslav Černi“, najreferentniju ustanovu u našoj državi koja se tiče rešavanja problema sa pijaćom vodom. Takođe, i mi smo angažovali struku, iza nas stoji Vlada“.

Pannon RTV/Lukács Attila

Na sednici Skupštine grada diskutovala je i Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a. „Prvo će biti tehnička voda, bar će biti  bela, i proveravaće je do kraja ove i tokom sledeće godine. Najkasnije do početka 2024. godine svako domaćinstvo će imati vodu za piće, zdravu, kvalitetnu vodu za piće. Mi smo u ime SVM-a nastojali  da podržimo gradonačelnika, odnosno koaliciju u tome da posle nekoliko krugova pregovora zaista dođemo do jednog rešenja, koje je održivo i realno rešenje, a ne samo još jedno obećanje.“

Pannon RTV/Lukács Attila

Grad Zrenjanin i lokalni vodovod će u sredu potpisati ugovor sa kompanijama „Pannonian Water“ i „Metito Utilities Limited“.

fabrika vode
Zrenjanin
Simo Salapura
Elvira Kovač

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.