Ugrás a tartalomra

Novi Itebej prijavljen za nadmetanje Cvetna Mađarska

2022.06.14
11:57
2022.06.14
18:42
Forrás
Panon RTV
Podstaknuti prošlogodišnjim učešćem, meštani malog naselja i dalje uređuju centar sela. Novu radnu akciju organizovali su juče poslepodne.

Novi Itebej je malo banatsko naselje u kojem opada broj stanovnika. Ali i ovde ima i mladih, ali isto tako i starijih koji nastoje da što lepšim i udobnijim za život učine selo koje mnogi poznaju po tome što je ovde najjužnija tačka gde se nalazi Košutova bista, ili što se održava niz kulturnih dešavanja, poznati kao Zimski susreti.

„Na prošlogodišnjem takmičenju nismo postigli poseban rezultat, ali smo nagrađeni za vanrednu složnost, za složnost koja služi za primer. Prošle godine smo kroz sedam-osam radnih akcija, a bilo je i drugih prilika, na kojima je učestvovalo i četrdeset osoba, uredili centar sela. Tokom prošle godine i početkom ove, uspeli smo da posadimo oko tristotine sadnica stabala" kaže Jožef Kerekeš, predsednik Saveta.

U nadi boljeg života iz ovog sela u inostranstvo je otišlo više stotina pretežno mladih meštana. Pokazivanje složnosti je sada potrebnije nego ikad do sada.

„Malo nas je, to uvek kažem, ali okupljamo meštane. Tako da novom energijom – nadamo se da će se i omladina priključiti – želeli bi to da nastavimo da svake godine konkurišemo. Kao i da ono što smo do sada postigli, da smo ulepšali parkove, da se to održi" kaže Valika Zima Koložvari, predsednica Udruženja za budućnost Novog Itebeja.

U poslovima – kao i uvek – učestvuju i stariji meštani.

„Rado pomažem u svoje slobodno vreme. Kako mladima, tako i starijima. Ima ovde više penzionera, nisam jedina. Dakle, i penzioneri podjednako učestvuju u sportskim igrama, u ulepšavanju sela. Smatram da je ovo ovako jako lepo, kada pogledamo park i centar sela" kaže Julijana David, penzionerka.

Meštani Novog Itebeja posebno se pripremaju za ovogodišnje takmičenje jer će se ovoga puta žiriranje ovdijati na licu mesta. Odnosno, članovi žirija će i lično posetiti selo.

Cvetna Mađarska
bašta
Novi Itebej

Slične vesti

Najnovije

07:46

Uhapšen zbog droge i oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su sedamnaestogodišnjeg Subotičanina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.