Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Novi mutirani soj korona virusa dobio ime omikron od strane SZO

2021.11.27
17:06
2021.11.27
17:14
Forrás
RTS
Svetska zdravstvena organizacija je već označila ovaj mutirani soj kao zabrinjavajući, upravo zbog brojnih mutacija.

Pojava novog mutiranog soja virusa, koji je dobio ime omikron, ima više mutacija nego bilo koji soj koji se do sada pojavio. Ovu mutaciju je Svetska zdravstvena organizacija već označila kao zabrinjavajuću, upravo zbog brojnih mutacija. Naučnicima će verovatno trebati više nedelja da utvrde stvarnu opasnost.

U petak se već pojavila vest da će vazdušni saobraćaj između Evropske unije i sedam južnoafričkih zemalja biti zatvoren zbog nove varijante korona virusa. Nijedna država Evropske Unije neće dozvoliti sletanje aviona iz Bocvane, Svazilenda, Lesota, Mozambika, Namibije ili Zimbabvea.

Novi mutirani soj korona virusa identifikovan je u Južnoj Africi, ali se već pojavio u nekim evropskim zemljama, poput Belgije i Češke. Uz Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael i Švajcarsku, Sjedinjene Države takođe su obustavile letove sa nekoliko afričkih država.

Stručnjaci ističu da se omikron širi puno brže od prethodnih varijanti, što ograničenja putovanja i ulazaka u zemlju verovatno neće uspeti da spreče.

Tanjug

Svetska zdravstvena organizacija je izrazila zabrinutost zbog omikrona. To je uglavnom zbog činjenice da je mutirala na iznenađujućem broju tačaka u odnosu na prethodnu verziju, a prema nekim stručnjacima, nova varijanta mutirala je na 50 tačaka u odnosu na originalnu verziju kovid-19. Od toga, 32 utiču na protein šiljaka protiv kojeg se prave vakcine. Mnoge mutacije mogu značiti da će učinkovitost vakcine biti drastično smanjena, pa ih je potrebno zanoviti, što je gubljenje vremena u borbi protiv pandemije.

Sada je prerano za utvrđivanje učinkovitosti trenutnih vakcina protiv novog virusa, navode nadležni. Međutim, istraživači Bionteha obećavaju da će odgovoriti na pitanje u roku od dve nedelje da li je "Fajzerova" vakcina delotvorna protiv omikrona. Ako se utvrdi da je neučinkovita, biće razvijena nova vakcina.

SZO
omikron
korona virus

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.