Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Novi pogon u fabrici duvana u Senti

2019-06-03
20:26
Forrás
Pannon RTV
Nova industrijska linija u fabrici JTI doprineće uvođenju novih prizvoda, povećaće izvoz, a sa tim i doprineti razvoju opštine Senta.

Inovacija staje tri miliona dolara. Senćanska fabrika cigareta poznata je širom Vojvodine. Ovu fabriku bogate prošlosti 2006. godine kupio je JTI (Japan Tobacco International) i značajno unapredio proizvodnju: broj zaposlenih povećan je sa 84 na 350. Cigarete izvoze na tržište Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, a jedan deo i na teritoriju Evropske unije. Kao otkupljivači duvana, obezbeđuju opstanak okolnih uzgajivača.

Sadašnje ulaganja nije značajno samo za fabriku, već za čitavu senćansku opštinu – naglasio je Robert Cegledi, predsednik opštine. „Sada možemo reći da je ova investicija tri miliona dolara, ali od 2006-te godine, od kada su prisutni u Senti, ostvarili su investicije vredne preko 180 miliona dolara, i tako doprineli proširenju kapaciteta i stvaranju novih radnih mesta."

Fabrika JTI u Senti spada u pet najvećih poreskih obveznika u Srbiji. Od osnivanja u državnu kasu su uplatili preko dve milijarde dolara.

Mucuo Ivai, predsednik duvanske divizije JT grupe kaže: „Zahvaljujući aktivnoj ekonomskoj politici Srbije i otvorenoj trgovini, Japan tobako nastavlja izvoz duvana i cigareta u Evropsku uniju i više zemalja Balkana".

JTI zajednici doprinosi i podrškom humanitarnim i socijalnim programima – naglasio je Igor Mirović, predsednik pokrajinske Vlade. „Sa dolaskom Japan tobako internešenala u našu zemlju obezbedio je veliki broj sigurnih i dobro plaćenih radnih mesta. Za Sentu, Vojvodinu i našu zemlju to je izuzetno korisno."

U pozdravnom govoru Ana Brnabić je japanski model upravljanja pomenula kao primer kao i njihovu podršku koja doprinosi bržem ostvarenju reformi u Srbiji.

„Radujem se što je u Srbiji veći broj ulagača iz Japana, sa više značajnih projekata. JTI je, mislim, jedan od prvih ulagača, i do sada valjda i jedan od najvećih japanskih investitora u Srbiji" rekla je Ana Brnabić, premijerka, Srbija.

Premijerka je istakla i da trenutno Srbija paralelno sarađuje sa nekoliko japanskih kompanija koje zajedno sa velikim evropskim firmama rade na projektima u Srbiji. Ovom događaju prisustvovao je i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i SVM-a.

Senta
fabrika duvana
Japan Tobacco International
Ana Brnabić
Igor Mirović
Rudolf Cegledi

Slične vesti

Najnovije

19:16, Frissítve: 21:05

Davanje krvi spašava živote

Svaki put može spasiti živote. To važi za mnoge stvari, a posebno za davanje krvi. Senćani ovo dobro znaju, zato se jutros velik broj građana prijavilo za dobrovoljno davanje krvi.

Najčitanije