Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Novi rast cena goriva

2021.02.26
14:51
2021.02.26
16:40
Forrás
Pannon RTV
Cene goriva u Srbiji su povećane, a očekuju se i dalja poskupljenja. Akcize na gorivo su u zemlji porasle 15. februara, to je jedan razlog, dok je drugi rast cene nafte na svetskom tržištu.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Cena goriva u svetu neprestano raste, a taj rast utiče i na Srbiju. Vozači to osete na svojim novčanicima.

Proteklih meseci se za gorivo mora izdvojiti nešto više novaca. Od prošle nedelje su, na primer, sva goriva u Srbiji poskupela u proseku za jedan dinar. Jožef Solda radi kao vozač, u petak je putovao iz Kule u Suboticu.

Jožef Solda, šofer, Kula: „Sve je upropašćeno sa ovim rastom cena goriva, jer plate ljudi ne rastu u toj meri koliko raste cena goriva. Mislim da je Srbija jedna od najskupljih zemalja u Evropi, kada je u pitanju cena goriva."

Taksisti takođe osećaju aktuelni rast cena.

Zorica Popović, taksista, Subotica: „Sve poskupljuje, ali cena prevoza uopšte ne raste, ostale su stare cene. U poslednjih deset godina cene sigurno nisu rasle."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Prošle godine se inače u čitavom svetu za gorivo izdvajalo znatno manje novaca. Potražnja je bila mala zbog epidemije, a i cena nafte na svetskom tržištu je bila jeftina. Trenutni rast cena rezultat je, pored cena na svetskom tržištu i povećanje akciza. Prema zakonu, vlada može na godišnjem nivou da usklađuje pomenuti porez, u zavisnosti od kretanja maloprodajnih cena. Inače, novo korigovanje akcize desilo se u februaru ove godine.

Imre Zombori, ekonomista, Subotica: „Akciza je iznos koji se državi plaća po litru goriva. Prošle godine je to bilo 57,10 dinara, a ove godine je poraslo na 57,84 dinara, dakle za 74 para. Prema Zakonu o akcizama, vlada može na godišnjem nivou korigovati akcize, u zavisnosti od kretanja maloprodajnih cena."

Ekonomista je dodao da se u Srbiji opterećenje goriva po litru kreće od 51 do 58 procenata. Veći procenat opterećenja se javlja u bivšim zemljama Istočne Evrope, uključujući tu Sloveniju, Hrvatsku, Češku i Slovačku.

rast
cena
gorivo
Srbija

Najnovije

Najčitanije

Subotička crvena kovid zona

Ekipa Televizije "Pannon" je dobila dozvolu za snimanje u crvenoj zoni kovid bloka Opšte bolnice Subotica, tamo gde se leče najteži pacijenti. Snimili smo potresne snimke!