Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Novi Sad: Zahvalnost za sve blagodeti

2022.01.07
18:20
2022.01.07
18:31
Forrás
Pannon RTV
I u novosadskim hramovima bilo je masovno prisustvo na svetim liturgijama. Tokom Božićne liturgije sveštenstvo i vernici se zahvaljuju Bogu za sve što je činio za njih.

Proslava počinje već 6.januara, ujutru poslednjeg dana posta. Nakon glasnije gozbe prethodne večeri, sledi tiha, mirna zahvalnost. Mališani se najviše raduju poklonima i slatkišima dok se odrasli vernici spremaju za veliki dan.

Ana Šarenac: „Mi smo napravili božićne kolače i ja sam ih jela ceo dan."

Miloš Šarenac: „Prethodno veče je bila malo svečanija večera, posna, a danas je prvi dan Božića i slavi se u krugu porodice, u krugu najmilijih. Različiti su običaji, ali uglavnom se kuća pospe slamom, da bi podsetila na tu pećinu, gde je sam Gospod rođen."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Tokom Božićne liturgije sveštenstvo i vernici se zahvaljuju Bogu za sve što je činio za njih. Prema verskim učenjima, Isusovo rođenje je približilo Boga ljudima.

Protonamesnik Velimir Vrućinić, paroh pri hramu Svetih Kirila i Metoda u Novom Sadu: "Kroz istoriju, svaka zemlja, svaki narod, svaka zajednica, pa i svaka porodica, svaki čovek na neki svoj, sebi svojstven način ispoveda, propoveda i hvali i slavi Gospoda. Tako je sigurno možda i naša crkva kroz istoriju razvijala bogatstvo tih pesama i himni. Juče po ceo dan smo imali neke službe, pripremajući se za ovaj događaj."

Više miliona pravoslavnih vernika slavi Božić 7. januara.

božić
misa
Novi Sad

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!