Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Novinarski jezik očima ligviste

2017.09.23
23:19
2017.10.04
12:41
Forrás
Pannon RTV
Udruženje za negovanje mađarskog jezika “Koša Janoš” je održalo predavanje o negovanju jezika u čitaonici subotičke Gradske biblioteke. Prvenstveno se obrađivala tema o novinarskom jeziku.

Okupljeni u Gradskoj biblioteci u Subotici sa velikim interesovanjem su pratili impresivno predavanje dr Petera Pomozija, u okviru čega je bilo reči o istoriji mađarskog jezika kao i o pozajmljivanju reči iz drugih jezika. Lingvista, dobitnik nagrade Lerince, drugi put dolazi kao predavač.

Žuža Farkaš, predsednica Udruženja za negovanje mađarskog jezika “Koša Janoš”: “Redovno održavamo ovakva predavanja za lektore iz naše sredine. Ne možemo uvek pozvati velike lingviste iz Budimpešte, jer je to veliki trošak za nas. On se posebno ponudio da nam pomogne. Imamo plan da se u listu Mađar So obnovi jezička rubrika, koji bi on uređivao.”

U okviru predavanja održana je prezentacija knjige “Dom na mađarskom jeziku” autora Petera Pomozi i Fani Karačonji. Peter Pomozi, lingvista, Univerzitet Etveš Lorand, Budimpešta: “Cilj ovog serijala je da formira svest jezika sredine Mađara u Karpatskom basenu, ako treba, ojača ili oživi, nažalost sa Trianonom je ona prirodno poremećena. Dakle da se oživi osećaj, gde god ima Mađara, u većini ili manjini, da su deo jedne većine. Na primer, ako sam u Subotici, nisam deo jedne zajednice od 10 000 duša. Ako sam u Vojvodini, nisam deo zajednice od 200 000 – 250 000, nego zajednice od 14 000 000 duša .”

Predavanje se održavalo drugi put ove godine, i ovaj put ga je pratilo veliko interesovanje. Većina učesnika bila su saradnici mađarske štampe Vojvodine.

jezik
novinarski

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.