Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Novo mađarsko obdanište gradi se u Subotici

2019-12-04
18:53
2019-12-04
18:58
Forrás
Pannon RTV
Nova ustanova funkcionisaće kao obdanište za vežbu studentima Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku.

U Subotici se gradi potpuno novo mađarsko obdanište. Centar će biti smešten u ulici Braće Radić, i u njemu će se nalaziti tri obdanišne grupe i dve za jasleni uzrast – o tome je govorio Jene Hajnal za emisiju „Javni poslovi" (Közügyek) koja se bavi pozadinom vesti na Panon televiziji.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je rekao da je gradnja deo programa mađarske vlade za podršku razvoju obdaništa u Karpatskom basenu, i da se može očekivati da već od septembra prime prve mališane. Hajnal je dodao: u savremenom objektu postojaće fiskulturna sala, biće uređeno igralište, kao i ručaona. Ovaj objekat istovremeno će funkcionisati i kao obdanište-vežbaona za Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku. U potkrovlju će se nalaziti prostorije za konsultacije.

„Uzdamo se u to da će biti više mladih, više dece. Izgradnja obdaništa i jaslica govori da želimo da obezbedimo budućnost za najmlađe i ponudimo perspektivu roditeljima, da vide, da ih ohrabrujemo, da imaju što više dece. Ukoliko samo pomislimo da nakon ovoga svaki roditelj odluči da nakon prvog deteta ima i drugo, a nakon toga i treće dete, onda ćemo napuniti ne samo ovo, nego i više drugih obdaništa", rekao je Jene Hajnal, predsednik, Mađarski nacionalni savet.

obdanište
Subotica
mađarsko obdanište
Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku
Mađarski nacionalni savet

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije