Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Novosađani od petka mogu da traže subvencije za kupovinu bicikla

2021.06.22
19:29
2021.06.22
19:36
Forrás
Pannon RTV
Za 10 hiljada dinara namenjenih kupovini bicikla Novosađani mogu da se prijave na konkurs od 25. juna do 5. jula. Gradska uprava podržava vožnju bicikla u gradu kako bi se smanjilo zagađenje.

U Novom Sadu nastoje da što više popularišu biciklizam, te se programi namenjeni biciklistima redovno organizuju. U prodavnicama bicikala dnevno se u proseku prodaje između 10 i 15 dvotočkaša. Očekuje se da se ova prodaja poveća u narednom periodu.

„Od kako je grad najavio da će biti davane subvencije za kupovinu bicikla, ljudi se intenzivno raspituju o kupovini, ne znaju ni oni informacije kada će početi, kada će uopšte moći da kupe bicikl, kada će taj račun moći da se uvaži uz dokumentaciju koja se prilaže. Tako da, jesu, svi su zainteresovani, svi su čuli i svi očekuju da to počne" kaže Dragan Rajtarović, prodavac bicikala.

Pannon RTV/Juhász Géza

U akciju učestvuje i Novosadska biciklistička inicijativa čiji članovi nastoje da organizuju što više programa za dvotočkaše, i zalažu se i za izgradnju biciklističkih staza.

„Grad Novi Sad je premašio onu granicu od 10 odsto po kojoj je infrastruktura dovoljno dobra da veliki broj građana sedne na bicikl, ali su nam potrebne i dalje akcije podrške. Ono što znamo sa sigurnošću je da ćemo još raditi na infrastrukturi" kaže Agneš Asodi, jedna od osnivača Novosadske biciklističke inicijative.

U vreme saobraćajnog špica bicikl je najbrže prevozno sredstvo, osim toga i potpuno ekološko.

„Prema podacima Evropske unije u ovom trenutku saobraćaj motornih vozila čini oko 60 odsto ispuštenog ugljen dioksida. U odnosu na to biciklizam bi ga spustio na nulu", kaže Čongor Olah, ekolog.

Pannon RTV/Juhász Géza

Svi punoletni stanovnici Novog Sada mogu da se prijave, ali samo jedan član porodice može da dobije subvencije. Za njih se može konkurisati na sajtu vozibicikl.rs gde je potrebno ispuniti prijavni formular.

„Kada se završi period od pet dana kada mogu svi da konkurišu, bićete pozvani od strane konkursne komisije samo da bi na uvid dostavili ličnu kartu" kaže Mira Radenović, članica Gradskog veća grada Novog Sada zadužena za pitanja životne sredine.

Subvencije će dobiti prvih 900 prijavljenih. Nakon objavljivanja konačne liste moguće je pazariti bicikl, i predati račun od kupovine.

bicikl
konkurs
Novi Sad

Najnovije

18:00, Frissítve: 18:08

U Bačkoj Topoli veliki broj novozaraženih

U opštini Bačka Topola došlo je do značajnog povećanja broja zaraženih korona virusom. Tokom meseca jula i avgusta nisu zabeležene nikakve infekcije, ali u septembru se u proseku dnevno registruje oko deset slučajeva.
12:37, Frissítve: 15:26

Pokrajina raspisala četiri nova javna konkursa

Prvim javnim konkursom će se podržati kompanije koje su u većinskom vlasništvu žena ili gde su žene većinom u rukovodstvu, rekla je u emisiji „Javni poslovi", Ilona Pelt, pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.