Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/illusztráció

Novosadski vrtići dobili podršku MNS

2018.02.07
20:34
2018.02.08
00:56
Forrás
Pannon RTV
Mađarski nacionalni savet razdelio je knjige i igračke vrtićima na mađarskom jeziku u Novom Sadu.

U vrtiću Maslačak postoje dve grupe na mađarskom jeziku, a nove igračke će uvelike da pomognu razvoj aktivnosti u negovanju maternjeg jezika, poznavanje prirode i matematiku – kažu vaspitačice.

Vaspitačica Violeta Erdelji kaže da se radi uglavnom o knjigama na mađarskom, a književnost im jako mnogo znači jer u Novom Sadu ima jako malo književnosti za decu, koja je potrebna na dnevnom nivou.

Ćošak za igranje sadrži didaktička i razvojna sredstva te igračke. Melinda Ladišić, član Mađarskog nacionalnog saveta kaže da paketi sadrže knjige na mađarskom i igračke koje će pomoći negovanje tradicije i jezika te će malo olakšati rad vaspitačicama. Naravno, cilj je i da se deci pruži radost, da vide nešto novo i da se bave novim stvarima.

U Novom Sadu postoji osam grupa na mađarskom jeziku i svaka će dobiti ovakav kutak za igranje – naglasio je Đula Kiš, predstavnik lokalne samouprave Novog Sada, član Saveza vojvođanskih Mađara. On je dodao da postojala velika potreba za ovim sredstvima, koja se u Srbiji ne mogu nabaviti. Đula Kiš je rekao da su sada ostvarili podršku u svim sferama obrazovanja, a i ubuduće se može računati na dalju podršku.

novosadski
MNS

Najnovije

12:18

Adventski vašar u Kanjiži

U Kanjiži, na gradskom trgu, je počeo u petak poslepodne dvodnevni adventski vašar obogaćen božićnom muzikom, ukrasima i mirisima. Organizatori su pripremili bogati i šaroliki program za sve uzraste.
10:49, Frissítve: 17:12

Predstavljen najnoviji roman Ildike Lovaš

U pozorištu “Kostolanji Deže” u Subotici u okviru programskog serijala “Dezireov tramvaj” je predstavljen najnoviji roman Ildike Lovaš pod naslovom “Lepe Amalije”. Roman je objavljen od strane Izdavačkog zavoda “Forum”.
17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.