Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Novosadsko pozorišto obeležilo 47 godina rada

2021.01.28
16:32
Forrás
Pannon RTV
Ansambl Novosadskog pozorišta je na neuobičajen način, izuzetnim mjuziklom, obeležio 47. rođendan ustanove. Ostvarenje „Crn i jak" za motive je imalo dela kompozitora Davida Klema i Ervina Eroša.

Pozorišna publika i saradnici teatra već dugo vremena su čekali na komad eksplozivne snage kojim bi ponovo učvrstili međusobno povezanost – objašnjava Tereza Figura, glumica. „Ono što je veoma važno, je da je ovih 47 godina koja su iza nas, naš praznik. Praznik pozorišta, praznik glumaca, praznik radnika u pozorišu, i istovremeno i zahvalnost publici da je 47 goidna ovde zajedno sa nama, aplaudiraju, sede ovde u gledalištvu, i ovde su i u ovakvoj situaciji i bodre."

Pannon RTV

Predstava „Crn i jak" ispletena je  oko rada dvojice saradnika pozorišta, Davida Klema i Ervina Eroša.

„Zaista je čast i u ovoj konstelaciji osećam se previše eksponiramo, ali u svakom slučaju bilo je interesantno i bio je dobar osećaj raditi retrospektivu" kaže Ervin Eroš, kompozitor iz Novog Sada.

„Jako je dobra saradnja, obožavam da radim sa Ervinom, od kada smo počeli, od prvog posla to se stalno nadograđuje, međusobno se sve bolje poznajemo, kakvi smo, znamo stil našeg stvaralaštva i to samo učvršćuju naš dalji rad" kaže David Klem, kompozitor iz Novog Sada.

Pannon RTV

Mjuzikl je režirao Zoltan Puškaš. Kako je objasnio, ovaj rad bio je za njega izazov.

„Pristupio sam tome kao da je reč o jednoj žurci, i onda pozvani gosti treba dobro da se osećaju. Uvek je važna atmosfera, šta pronalazimo, kako pronalazimo i uvek pri tome misleći na to da je  redovima publike ima veoma mnogo ljudi, sada nešto manje, ali uprkos tome ima ih od starijih do sasvim mladih, i ta očekivanja treba ispuniti."

Pannon RTV

Obeležavanje godišnjice na neuobičajen način može biti putokaz kako se može slaviti uz prilagođavanje današnjim zahtevima – rekao je Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta.

„Ovde se dogodio trenutak, proteklo je takvih sat i po u kojima je sadašnja generacija Novosadskog pozorišta nagradila prošlost, sadašnjost i naravno budućnost, potvrđujući trenutnost naše umetnosti, jer  pozorište jeste umetnost trenutka, ali takvog trenutka koji u sebe obuhvata i večnost."

Gosti rođendanske predstave bili su subotičko pozorište „Kostolanji Deže", Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, a učestvovali su i studenti četvrte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Novi Sad
pozorište
novosadski

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.