Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

O aktuelnim političkim pitanjima na „Kanjiža festu"

2021.06.26
14:48
2021.06.26
17:56
Forrás
Pannon RTV
Uz učešće predstavnika političkih organizacija Mađara u Karpatskom basenu, sinoć je održan razgovor za okruglim stolom na „Kanjiža festu".

Tema su bila aktuelna politička pitanja, a gosti večeri Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Jožef Berenji, potpredsednik slovačke Partije mađarske zajednice.

Saradnja između Mađarske i Srbije se iz godine u godinu, neprekidno razvija – rečeno je na skupu. Izgradnja međusobnog poverenja ključna je za današnji ovako dobar položaj vojvođanskih Mađara – naglasio je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Da bi to bilo ostvarivo neophodno je bilo da u Mađarskoj tokovima upravlja ona politička snaga koja je to činila i u poslednjih 12 godina. Ako ima nešto, ako ima nekoga kome je to od suštinske važnosti, onda smo to mi. Osim toga, izuzetno je važno da ostane ista ličnost na čelu Republike Srbije. Ne govorim o tome ko šta voli, a ko ne voli. Govorim o tome šta su uslovi da se za nas održe važni pozitivini procesi."

Pannon RTV

O odnosima Mađara preko granica na panelu je govorio Jožef Berenji, potpredsednik slovačke Partije mađarske zajednice koji je kazao da su stranke između sebe izgradile jednu vrstu saradnje, koje se razlikuju od odnosa koji imaju sa partijama u zemlji matici. Jožef Berenji, potpredsednik slovačke Partije mađarske zajednice kaže: „Kada sam bio predsednik Partije mađarske zajednice onda nam je mnogo značilo kada nam dođu, kada nas posete ili Ištvan Pastor, ili Hunor Kelemen i kažu nam da je ovo put kojim treba ići, da treba podneti svaki udarac i tim putem treba dalje napredovati. Ne treba se obeshrabriti ni ako nema neposrednog, brzo uspeha. I onda treba izdržati. Sada ovde mislim pre svega na vođenje etničke politike, ono što mi predstavljamo. To su bile jako važne poruke, i ovim putem zahvaljujem predsedniku što se odazvao svakom pozivu i pomogao nam."

Pannon RTV

Učesnici su se kroz razgovor o akteulnim političkom pitanjima dotakli i položaja nacionalnih zajednica u proteklih 30 godina u Karpatskom basenu, bilo je reči o uspesima, ali su analizirani i neuspesi.

Kanjiža fest
Ištvan Pastor

Najnovije

Najčitanije

Broj novozaraženih premašio 6.000

U Srbiji je na dnevnom nivou utvrđeno preko 6.000 novozaraženih od virusa korona. U poslednja 24 časa testirano je 22.824 lica, od čega je registrovano 6.089 pozitivnih slučajeva.