Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

O budućnosti Subotice u Beogradu

2022.06.29
16:13
2022.06.30
15:48
Forrás
Pannon RTV
U Beogradu su održana predavanja o budućnosti subotičkog graditeljskog nasleđa i obnovi železničke pruge Subotica-Segedin. Događaj je realizovan u organizaciji beogradske organizacije SVM-a.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Važne projekte, koji se tiču Subotice, građanima Beograda predstavili su Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice, Balaž Sič, direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Emeše Lalić Urban, državna sekretarka za građevinarstvo.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Graditeljsko nasleđe privlači mnoge turiste u Suboticu. U Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Subotice, trenutno je u toku preispitivanje ideja vezanih za centar grada i procena vrednosti objekata – i o tome je u svom izlaganju u Beogradu govorio Balaž Sič, direktor Zavoda. Cilj je da se gradsko jezgro što više očuva u sadašnjem obliku i da se tako preda budućim generacijama.

„Trenutno, naš najveći posao je da ponovo valorizujemo kompletno jezgro grada. Dakle, da se utvrdi šta je vredno, šta je posebno vredno, šta je istaknuto vredno, odnosno koje su to zgrade koje su, nažalost, već u takvom stanju, odnosno nisu ni bile previše vredne, na mestu kojih se mogu izgraditi novi objekti."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Radovi na srpskom delu pruge Subotica-Segedin su završeni. Nije obnovljena samo pruga, obnovljene su i železničke stanice na Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu - rekao je Imre Kern u Beogradu. Zamenik gradonačelnika Subotice rekao je da bi uskoro mogao da krene teretni saobraćaj, dok će se na putnički saobraća na čitavoj liniji još sačekati, jer na mađarskoj strani još nisu završeni radovi koji su neophodni za to - naglasio je Imre Kern. Na srpskoj strani, međutim, ako sve bude teklo po planu, prugu će za nekoliko  meseci moći da koriste i putnici.

Imre Kern: „Prevoz putnika između Subotice i Horgoša će, nadamo se, početi već na jesen. Mi smo zajedno sa opštinom Kanjiža predali naše potrebe. To bi bio jedan sistem vozova, koji bi saobraćao veoma lesto, sa više, čak 9 parova vozova."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Državna sekretarka za građevinarstvo, Emeše Lalić Urban, govorila je o najvažnijim investicijama, koje su trenutno u toku. Takve investicije su izgradnja autoputa na Fruškoj Gori, i autoputa koji povezuje Beograd i Zrenjanin. Izgradnja železničke pruge Beograd-Budimpešta i dalje ostaje od najveće važnosti, a trenutno su u toku radovi između Novog Sada i Subotice. Državna sekretarka je istakla i to da će železnička linija Subotica-Segedin imati važnu ulogu, zbog zatvaranja železničkog prelaza Kelebija.

„Dakle biće zatvoren tokom leta, jer će se obnova na mađarskoj strani nastaviti uz potpuno zatvaranje koloseka. Tu se vidi značaj ove alternativne linije, koja povezuje Suboticu sa Segedinom, i to će biti jedna od alternativnih linija za teretni saobraćaj između Mađarske i Srbije."

Državna sekretarka je govorila i o tome da je nedavno potpisan jedan ugovor između Srbije i Rumunije, prema kojem će uskoro biti izgrađena jedna brza saobraćajnica između Beograda i Temišvara.

Imre Kern
Balaž Sič

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.