Ugrás a tartalomra

O realizovanim planovima, programima i budžetu na sednici MNS-a

2020.02.21
19:14
2020.02.21
21:56
Forrás
Pannon RTV
Mađarski nacionalni savet zasedao je u Subotici. Članovi MNS su većinom glasova prihvatili finansijski izveštaj i završni račun saveta za 2019. godinu.

Na dnevnom redu, između ostalog, našla su se razmatranja i odobravanja finansijskih, radnih i programskih planova nekoliko institucija.

Na 12. redovnoj sednici Mađarskog nacionalnog saveta raspravljalo se o planovima i programima koji su sprovedeni prošle godine i izveštavalo o budžetu saveta prošle godine. Budžet MNS za 2019. godinu bio je preko milijardu i stotinu tri miliona dinara. Prihodna strana budžeta realizovana je oko 72 odsto od planiranog.

Aniko Jeras, predsednica IO MNS (Mađarska Sloga): “Rashodna strana našeg budžeta je 504 miliona 475 hiljada 105 dinara. Prihodna strana je za 288  miliona 317 hiljada 581 dinara manja od rashodne, razlika je rezultat implementacije programa koja nije u kalendarskoj godini, a koja će biti uključena u budžet za 2020. godinu i biće zavedena pod stavkom neiskorišćena sredstva u 2019-oj”.

Ferenc Žoldoš, predstavnik Mađarskog Pokreta ocenio je kontinuitet programa MNS-a i njihovo širenje kao pozitivan aspekt. Istovremeno, on je dodao da najviše nedostataka ima u informisanju i na polju upotrebe jezika: “Čini mi se da je strateško planiranje nestalo iz života MNS-a. Znam da ga je bilo prošle godine i da ima pravljenja planova i ove godine, ali ništa ne vidim od toga. Ne razumem zašto se to usporilo. Barem dve decenije su Mađari u Vojvodini dugovali što nisu imali strategiju, jer je sve rađeno ad hok. Posle su postojale strategije ali su i one izbledele.”

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je naglasio, da koncepti koje je doneo savet i izvršena preciziranja ukazuju na to da MNS razmišlja strateški: “Da li MNS razmišlja strateški, mislim da nije upitno. Ako mislim na to da je 2014. godine u Mađarskoj osnovan Institut za mađarsku jezičku strategiju, da smo čekali kako možemo upotrebiti odnose planiranja  jezika i službene upotrebe jezika, da možemo razmišljati jedinstveno na polju planiranja jezika i upotrebe jezika u Karpatskom basenu, to se nije ostvarilo. Uskoro ćemo na sto staviti dokumente, na osnovu kojih možemo ozbiljno raspravljati, ovogodišnji plan već uključuje ovo.

Nakon rasprave na sednici, MNS je prihvatio finansijski izveštaj i izveštaj o radu Fondacije Panonija u 2019. godini. Ištvan Bodžoni, upravitelj Fondacije Panonija je naglasio da su dosadašnji dugovi uspešno eliminisani, radovi oko Medijske kuće Panon   završeni kao i da je programsko emitovanje RTV Panon prošireno. Na sednici se razgovaralo o operativnom i finansijskom planu drugih mađarskih ustanova u Vojvodini

Jene Hajnal
Aniko Jeras
Ferenc Žoldoš

Najnovije

Najčitanije