Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

O rvanju na sednici MNS-a

2019-07-31
17:08
2019-07-31
17:18
Forrás
Pannon RTV
Na sednici Mađarskog nacionalnog saveta prihvaćena je odluka o osnivanju Fondacije za vojvođansku rvačku akademiju.

Na sednici su pokretuta pitanja u vezi velikih ulaganja u razvoj sporta, ali se nije razvila duža rasprava. Kao što smo juče izvestili u našim infomrativnim emisijama, uz podršku mađarske Vlade gradi se rvačka akademija u Kanjiži. Fondacija koja će upravljati kompleksom imaće tri osnivača: MNS, lokalnu samoupravu Kanjiže i Mađarsku rvačku akademiju „Kozma Ištvan" iz Budimpešte.

Zaključak o formiranju Fondacije za vojvođansku rvačku akademiju prihvaćen je sa 21 glasom „za" i dva glasa „protiv" na sednici Mađarskog nacionalnog saveta.

U svom obraćanju Geza Kučera je rekao da kao sportista podržava sport, ali ne može da podrži ovu tačku dnevnom reda, jer članovi Saveta prethodno nisu upoznati sa detaljima projekta, već su sada stavljeni pred svršeni čin.

„Zbog čega nema pripremne studije, zbog čega sada? Zbog čega tamo? Da li je to ovako dobro? Da li odgovara struci? Valjda ovom telu priliči da ima te informacije o kojima sada treba da odluči. Molim, da ukoliko bude ovakvih tema, neka bude prethodnih konsulatacija ili predstavljanja, da i mi znamo o tome" rekao je Geza Kučera, član, MNS (Mađarski pokret).

Gabrijela Linka Berec podržava formiranje vojvođanske rvačke akademije. Članica Saveta smatra da ovakva ustanova može da spreči pojavu, da mladi telentovani sportisti nakon nekoliko godina predanog rada, usled nedostatka mogućnosti, odustaju od onog čime su se bavili. Za to je iznela jedan primer iz Malog Iđoša.

„U Malom Iđošu je sredinom dvehiljaditih godina pokrenut rvački sport saradnjom mladih iz Malog Iđoša i Feketića. Imali su veoma lepe rezultate, bili su obećavajući talenti u Malom Iđošu. Tokom pet, šest, sedam godina, intenzivno su se mnogi prijavljivali na sport, mnogo ih je bilo. Kada su deca završila osmi razred, kao srednjoškolci, talentovani sportisti jednostavno su nestali iz sporta. Nisu imali podršku. Nije bilo nikog ko bi ih okupio. Nije bilo prostora gde bi svoje talente dalje mogli da razvijaju, jer jedan je išao ovamo, drugi onamo u srednju školu, i ova deca su se razišla" rekla je Gabriela Linka Berec, članica, MNS (Mađarska sloga).

Mađarski nacionalni savet imaće važnu ulogu u radu vojvođanske rvačke akademije koja se osniva u Kanjiži – i o tome je na sednici govorio Jene Hajnal, predsednik.

„Kao jedan od osnivača, Savet će učestvovati u izgradnji organizacija Fondacije i obezbeđivanju njenog rada. U okviru mreže obrazovnih institucija i u okviru programa podržaće obrazovanje i aktivnosti sportista. Među vojvođanskim mađarskim đacima popularisaće sportski i zdravi životni stil. Na taj način doprineće regrutovanju mladih sportista za vojvođansku rvačku akademiju. Posebno će vrednovati visoke uspehe na sportskim takmičenjima, prilikom dodele stipencija srednjoškolcima za dalje više obrazovanje, kako bi podstakli dalje obrazovanje ovih sportista" rekao je Jene Hajnal, predsednik, MNS (Mađarska sloga).

Na sednici je doneta odluka i da Ištvan Latak, koji kao sportski novinar decenijama pažljivo prati rvanje, bude predstavnik u tročanom upravnom odboru koji će upravljati akademijom.

Na dnevnom redu MNS-a osim rvačke akademije, bilo je reči i proglašavanju ustanova osnovnih škola „Stevan Sremac" u Senti, „Petefi Šandor, „Turzo Lajoš" kao i osnovne škole „Tomorkenj Ištvan" u Tornjošu, od izuzetnog značaja za mađarsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Savet je odobrio i one odluke Izvršnog odbora koje se odnose na održavanje odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku u kojima ima i manje od 15 učenika, kao i nekoliko tačaka koje se odnose na rad osnovnih i srednjih škola.

Mađarski Nacionalni Savet
MNS
Fondacija za vojvođansku rvačku akademiju
Kanjiža

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije