Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Obavezna dečja auto sedišta! Bez pardona!

2017.11.04
15:29
Forrás
RTV Pannon
Kazna za vožnju deteta bez auto sedišta može biti do 120 hiljada dinara, ako Parlament usvoji amandman na predlog zakona.

Kao što smo u jučerašnjim vestima objavili, u Srbiji prošle godine umrlo je 12 dece kao posledica saobraćajnih nesreća, od toga osmoro je putovalo u automobilu sa roditeljima bez odgovarajuće opreme. Ove godine 14 dece je izgubilo živote na putevima.

Usvajanjem amandmana na predlog zakona bi se sprečavale daljnje tragedije.
Jednomesečna Ema često putuje sa roditeljima. Majka Oršolja Radaković Husta se nada da najnovija generacija dečjih sedišta donosi sigurnost. “Dete od rođenja treba da sedi u dečjem sedištu, ipak to daje osećaj sigurnosti i detetu i roditeljima. Nikad ne znamo ko nam dolazi u susret na putevima i nikad se ne zna ko će izazvati nezgodu.”

Žofia Kiš Feher ima tri sina, od 8, 6 i 4 godine, koji isključivo putuju u dečjim sedištima. “Navikli su, imamo raspored ko gde sedi, ko ulazi prvi, drugi i treći, odmah se vežu. Najmanji ima sedište po propisima i veže se u sedište, a stariji imaju izdignuta sedišta i vezuju se sigurnosnim pojasevima.”

Pre polaska trojica braća rutinski sedaju u svoja sedišta. Sigurnost dece je važnije od svega. Pre dve godine je prihvaćena strategija saobraćaja u Srbiji koji ima za cilj da od 2020.godine ni jedno dete ne nastrada u saobraćajnim nesrećama. Predlog zakona je sad ušao u parlamentarnu proceduru.

Kazna za vožnju deteta bez auto sedišta može biti do 120 hiljada dinara, ako Parlament usvoji amandman na predlog zakona. Neće biti reči ni o kakvom kompromisu, jer su deca u saobraćaju najugroženija kategorija – izjavio je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damir Okanović za beogradski list Novosti.

Dečje sedište moraće posedovati atest i biće obavezno za svako dete do 135 cm visine. U radnjama će se moći prodavati samo sedišta koja su prošla stroge bezbednosne kontrole u skladu sa propisima EU, sa obeležjem ECE R44. Sedišta moraju odgovarati visini, težini i udobnosti deteta.

Ksenija Horvatski, prodavac: “Dete mora da sedi udobno, da nije stegnuto, da mu je vrat osiguran, znači sedište mora biti višlje od visine glave pri sedenju i da je sedište redovno pričvršćeno na sedište auta. Znači dečje sedište pričvršćujemo na sedište automobila.”
Cene dečjih sedišta kreću se između 6 i 20 hiljada dinara, u zavisnosti od proizvođača i vrste, da li je za bebe ili za veću decu, nosivost je do 36 kilograma. Najjeftinija su izdignuta sedišta za stariju decu.”

dečja auto sedišta
obavezno
zakon
kazna

Najnovije

Najčitanije

Požar u supermarketu u Malom Bajmoku

U blizini subotičkog buvljaka danas posle podne izbio je požar. Gusti oblak dima bio je vidljiv iz svih delova grada, a teško se disalo u blizini vatre.

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.

Sve više poskupljuje i meso

Domaći potrošači moraju sve više da plaćaju sveže meso. Poskupljenje uglavnom pogađa govedinu, svinjetinu i ovčetinu. Stručnjaci to objašnjavaju porastom cena stočne hrane na svetskom tržištu.