Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

2022.05.22
15:50
2022.05.22
17:12
Forrás
Pannon RTV
Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.
Pannon RTV/Szalai Adrián

Prepodnevni program Dana sela u Bačkim Vinogradima svake godine uključuje prijateljsko roštiljanje i kuvanje u parku ispred Doma kulture. Tematika ovogodišnjeg Dana sela je bio ovčiji paprikaš. Pal Bajtai, kuvar tima Vinara iz Bačkih Vinograda, je tajnu za pripremu ovčijeg paprikaša naučio od jednog starijeg čobanina.

"So, paprika, biber, lovor i dobro meso da se doda, i naravno, crni luk. To je tajna cele tehnike kuvanja. S tim što se sve mora kuvati na tihoj vatri bez žurbe, strpljivo, s ljubavlju. Ko voli ovčiji paprikaš, taj uglavnom zna lepo da ga pripremi."

Tim Bojana Pejića Gavrana i Šogi 024 su predstavljali mlađe generacije.

"Došli smo jer je moj šurak iz Bačkih Vinograda, upravo zato je ime naše ekipe Šogi. Želimo da pokažemo šta mi mladi umemo. Moram vam iskreno reći da mi sada malo eksperimentišemo. Nemamo pravi recept, ali ćemo se nekako okušati, a ako nam uspe prirpema jela, onda ćemo dolaziti i narednih godina."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Godinama se već neguju dobri odnosi između stanovnika dva bratska naselja Bačkih Vinograda i Ašothaloma iz susedne Mađarske. Prema rečima zamenice gradonačelnika Renate Pap, to je zbog vrlo jake povezanosti između stanovnika dva naselja.

„To znači da redovno posećujemo manifestacije jedni drugima, u Ašothalomu redovno nastupaju dečije folklorne grupe i folklorne pevačke grupe, a sledeći put očekujemo goste iz Bačkih Vinograda povodom manifestacije Dana Nacionalnog Jedinstva koju ćemo održati ovde s druge strane granice, u Memorijalnom parku posvećenom Vojvodini."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Ovo je savršena prilika kada ljudi mogu da provedu nedelju u druženju i dobroj atmosferi. Poenta je da se svi dobro osećaju, rekao je Robert Katona, predsednik Mesne zajednice Bački Vinogradi.

"Zapravo, ja bih ovo nazvao negovanjem timskog duha jer kuvanje nema takmičarski karakter. Ovde se okupljaju susedna naselja, grupe građana, organizovane grupe i sportska udruženja kako bi zajedno proslavili Dan sela u Bačkim Vinogradima."

Udruženje "Zrnca peska" takođe je pomoglo u organizaciji manifestacije povodom Dana sela u Bačkim Vinogradima. Inače, Udruženje "Zrnca peska" je još tokom marta organizovalo akciju prikupljanja elektroničkog otpada i starog gvožđa, čiji je prihod iskorišten za kupovinu stonog fudbala. Povodom Dana sela deca su to mogla da isprobaju na licu mesta.

dan sela
Bački Vinogradi

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.