Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Obeležen „Dan Telepa” u Novom Sadu

2022.11.06
15:30
2022.11.06
16:10
Forrás
Pannon RTV
Mađarska zajednica po sedmi put slavi zajedno u Telepskom okrugu u Novom Sadu. Učesnici su se pesmicom, igrom i pesmom pripremali za manifestaciju pod nazivom Dan Telepa.

Mladi i stari mađari naselja okupili su se da proslave dan okruga grada Novog Sada. Pevale su se pesme i igrale igre. Šarenilu svečanog programa doprineli su učesnici iz vrtića i studenti. Tea Kormanjoš, učesnica, Novi Sad: „Član sam grupe od prošle godine, sada nastupam sa pesmama iz Šomođa.“

Domaćin tradicionalne manifestacije svake godine bio je Mađarski kulturni centar „Petefi Šandor”, ali je ove godine svečanost održana u sali doma učenika Evropa. Karolj Kiralj, vršioc dužnosti direktora Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor”: „Grad Novi Sad radi na renoviranju zgrade i zbog toga nismo mogli da organizujemo događaj tamo, ali smo sigurni da će tokom sledeće godine Dan Telepa već biti u renoviranom Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Glavni cilj manifestacije je negovanje tradicije i mađarskog jezika, kao i da mađari iz ovog kraja budu na okupu. Renata Sentmartoni, potpredsednica Udruženja „Dunastart”: „Slavimo to da možemo da budemo ovde, možemo da budemo zajedno, da negujemo svoj maternji jezik, našu kulturu i tradiciju, a gledajući program videćete da se trudimo da istaknemo i umetnost. Dakle, cilj je da jačamo zajednicu i da se svako ko je sa Telepa ili smatra da pripada Telepu, oseća dobro“.

Manifestaciju Dan Telepa organizovalo je Udruženje „Dunastart”. Udruženje se fokusira na mlade i organizuje različite aktivnosti u svetlu toga. Edit Kočar - Đalai, predsednica Udruženja „Dunastart”: „Dunastart se fokusira na mlade i organizuje događaje, naš sledeći događaj je pravljenje adventskog venca koje planiramo za 26. novembar.“

Proslavu koja je protekla u porodičnom duhu podržala je opština grada Novog Sada.

telep
Novi Sad
Karolj Kiralj
Edit Kočar - Đalai
Renata Sentmartoni

Najnovije

15:33, Frissítve: 17:20

Bez cigarete – bar jedan dan

U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.