Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Obilje ribe u Tisi i u zimskim mesecima

2020-01-26
08:00
2020-01-26
15:03
Forrás
Pannon RTV
Zaljubljenici u pecanje i sada mogu da upražnjavaju svoj hobi. Iskusni riboloci kažu: pecaroš opremljen odgovarajućim znanjem na Tisi i jezerima može da stekne nove doživljaje.

Trenutni vodostaj Tise odgovara prosečnom letnjem nivou, što znači da je voda čistija i da su strujanja sporija. Zbog blagog vremena i niskog vodostaja i ribe su aktivnije nego što je  uobičajeno.  U tekućoj vodi najčešće se pecaju grabljivice: štuka, smuđ, bela riba i tolstolobik.

Kanjijžanin Čaba Šarnjai nastoji da ulovi tolstolobika zrnastom, kurkumom začinjenom varalicom: „O tolstolobiku mogu reći da ga izlovljavam dve godine, samo tolstolobik. To je invazivna riblja vrsta, dakle nije autohtona i na taj način pokušavam da očuvam živi svet Tise, jer je veoma štetna riba. Veoma je snažna riba, intenzivno se bori i vuče. Radila je i tako interesantne stvari da kada je upecamo, na primer neku težu od 10 kilograma, onda popusti najlon i tada primetimo da iskoči iz vode. Jedna tolika riba u stanju je da iskoči dva metra u visinu i četiri do pet metara u dužinu."

Riblje meso u našoj ishrani može da bude i jedini dovoljan izvor belančevina jer sve esencijalne amino kiseline sadrži u dovoljnoj količini i odnosu.

Odgajivači ribe - koji nastoje da obezbede kvalitetnu ribu – ne odmaraju ni u ovo doba godine. Ede Kermendi iz Malih pijaca višegodišnji je uzgajivač ribe. Kaže da ljudi najradije uzimaju šarana.

- U veoma malim količinama ima amura,soma, većinom je šaran.
- Koje vrste se najviše traže i zbog čega?
- Uglavnom šarana, jer je on ovde omiljen, i najviše ga ima.
- Koliko vremena je potrebno da odgajite ribe, koliko dugo su kod vas?
- Kupujem ih kada su 350 grama i do kraja godine dostignu 2,5 do tri kilograma.

Za one koji vole ne samo da jedu ribu, već i da je izlove, imaju za to brojne mogućnosti širom Vojvodine. Istinski posvećenici osim na Tisi, mogu da pecaju i na različitim jezerima. Ribolovačka hobi dozvola staje 7.000 dinara za godinu dana, dok se cena dnevne dozvole kreće oko hiljadu dinara u zavisnosti od mesta.

tis
ribolov
ribolovačko
vodostaj
štuka
smuđ
tolstolobik

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.