Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Obnavlja se evangelička crkva u Vrbasu

2019-10-15
20:48
2019-10-15
21:00
Forrás
Pannon RTV
Sa najveće evangeličke crkve u Vojvodini danas su skinuti krst i jabuka. Ovo je značajno jer jabuka sa tornja sadrži važna istorijska dokumenta.

Tekst iz vremenske kapsule u jabuci ispod krsta sadrži dosadašnju istoriju zajednice, kaže Marta Dolinski, evangelički sveštenik: „Nećemo je sada otvoriti, već će biti predata u ruke restauratorima, kako bi bili sigurni da je nećemo uništiti kod otvaranja. Procenjujemo da je oko 200 godina u tornju."

Trenutno se odvija prva faza radova u Vrbasu koje izvođači treba da završe u narednih pet meseci. Obnova će, inače, teći u tri faze – objašnjava Davor Mihajlović, izvođač: „U prvoj fazi se radi sanacija krova i kape tornja, druga faza je fasada, dok je treća faza unutrašnji radovi."

Radovi su otpočeli pre mesec dana, i sa objekta crkve već su uklonjeni stari crepovi. Pred početak zime najvažnije je da se obezbede krov i toranj.

„Ovo je najvažniji trenutak koji šalje hrišćansku poruku, dobićemo poruku naših predaka, i kada je otvorimo i vidimo šta je unutra, onda ćemo i mi uobličiti svoja razmišljanja, svoj doprinos koji ćemo preneti narednim generacijama kada bude postavljan novi krst" rekao je Gabor Dolinski, zamenik evangeličkog biskupa.

Obnovu evangeličke crkve podržala je mađarska Vlada. Celokupna obnova staje oko 500 hiljada evra, a sada u prvoj fazi za radove je izdvojeno 350 hiljada evra.

Vrbas
crkva
Gabor Dolinski
Marta Dolinski

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.