Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Obnavlja se evangeličko-reformatska crkva u Bečeju

2021.06.16
17:11
Forrás
Pannon RTV
Dragulj Zelene ulice u Bečeju, Evangeličko-reformatska crkva slavi 125 godina od podizanja. Jubilej je obeležen ekumenskom misom u nedelju, a uz podršku mađarske Vlade crkva će uskoro biti obnovljena.

Na početku sedmice u Evangeličko-reformatskoj crkvi u Bečeju održan je biblijski sat. Silvija Batori ovde je pronašla svoj duševni mir. Protestantskoj zajednici priključila se kada je Ištvan Deneš Silađi reformatski duhovnik počeo da drži mise u Bečeju.

„Od prvog trenutka prihvatili su me kao člana porodice, i toliko je dobro da smo i u dobru i u zlu tu jedni za druge, ispomažemo se, kada imamo loš dan, pozovemo jedni druge, ima kada se i zajedno molimo" kaže Silvija Batori.

Pannon RTV/Rácz László

Vernici su 125 godina od osnivanja crkve proslavili ekumenskom misom. Jedinstvenost ove crkve je u tome što je zajednički dele reformate i evangelici.

„Protestanti su pomalo demonizovani u nekim nedavnim novinskim tekstovima, ponekad je i pomalo šaljivo to koliko smo opisivani kao pravi đavoli, ali tim je veća radost kada bratsku zajednicu možemo da ispunimo sa katoličkom braćom, i kada nam dođu katolička braća i kada zajedno možemo da oživimo reči Isusa Hrista" kaže Ištvan Silađi Deneš, duhovnik reformatske zajednice u Vrbasu.

Pannon RTV/Rácz László

Za gradnju crkve vezuje se više manje poznatih istorijskih zanimljivosti, i sećanja na to čuvaju mermerne table – naglašava Igor Kiš, predsednik Skupštine opštine Bečej.

„Podigao ju je Šamuel Šarkanj, evangeliški bisskup koji je kasnije sahranio Lajoša Košuta. Postoje i takve istorijske „sitnice" poput toga da je i sam car Jožef Ferenc dopirneo gradnji jer su lokalni evangelici i reformate većinom građani koji se izjašnjavaju kao Švabe."

Svetinja  je nedavno obnovljena zahvaljujući pomoći pokrajinske Vlade, a mađarska Vlada će sa 15 miliona forinti podržati kompletnu obnovu crkve.

Bečej
crkva
obnova

Najnovije

Najčitanije