Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Obnavlja se osnovna škola „Doža Đerđ" u Gunarošu

2019-09-27
17:59
2019-09-27
19:27
Forrás
RTV Pannon
Završena je obnova krova iznad fiskulturne sale kao i obnova garderobe. Objekat je bio u lošem stanju, te je hitna rekonstrukcija bila neophodna.

Noemi Horvat, učenica šestog razreda kaže da su jedva čekali da počnu da koriste novu salu za vežbanje: „Mnogo je prijatnije, jer dešavalo se da prokisne i onda nije bilo dobro vežbati po klizavom podu."

Obnova škole je bila neophodna jer su zbog stalnog prokišnjavanja krova, propali i podovi. Prostorije za garderobu obnavljali su duže od mesec dana, a rekonstrukcija fiskulturne sale počela je još prošle godine. „S obzirom da je zgrada podignuta 50-tih godina i od tada nije ozbiljno obnavljana, morali smo da obnovimo i garderobe, i na to je došao red ove godine. Za to smo od pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje dobili milion i 97 hiljada dinara, na to je bačkotopolska opština doprinela sa 270 hiljada dinara, tako da sada imamo potpuno nove lepe garderobe" kaže Hermina Čikoš, direktorica.

Neprestana obnova škola važna je za svako naselje, rekao je Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačka Topola: „Ovde još ima da se radi, jer nije sve završeno. Znamo da već narednih dana, sedmica, treba da rešimo centralno grejanje. Dobili smo sistem za koji mislim da će odgovarati za tu namenu, i oko toga smo razgovarali i sa nacionalnim većem. Oni će takođe pokušati da obezbede, da doprinesu, isto kao i lokalna samouprava."

Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar je rekao da seoske škole treba podržati i osavremeniti jer je to jedan od uslova našeg opstanka: „Uspeli smo da za škole obezbedimo 5,5 miliona dinara. U prvom redu za obnovu fiskulturne sale i garderobe u poslednje dve godine. Sve to započeli smo negde decembra 2017. godine zamenom školskih tabli i tada smo videli koliko toga je ovde potrebno."

Osnovnu školu pohađa 117 đaka koji slušaju nastavu na mađarskom jeziku. Proteklih godina, osim tabli, obnovljeni su i računari. U planu im je i da osavremene centralno grejanje.

Osnovna Škola ”Doža Đerđ”
Gunaroš
obnova
škola
Mihalj Njilaš
pokrajinski sekretar za obrazovanje

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.