Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Obnavlja se Rokin salaš, sprema se za Roka fest

2022.06.28
16:08
2022.06.28
19:28
Forrás
Pannon RTV
Završen je kamp stvaralaca Udruženja Etnolife u kome je preko 30 mladih gradilo i ulepšavalo dvorište Rokinog salaša. Kamp je bio deo IPA prekograničnog projekta „Mladi u korak sa tradicijom".
Pannon RTV/Raffai Csaba

Cilj projekta je organizovanje kampova za negovanje tradicije i stvaralačkih kampova, obnova pojedinih etno kuća, odnosno organizovanje omladinskog festivala. U kampu stvaralaca  spremali su se za organizovanje Roka festa od 14. do 17. jula, i mladi su dekorisali scenu i radili su na različitim ukrasnim panoima.

„Uradio sam plan pozornice. Suština je bila u tome da koristimo prirodne materijale, i da današnjoj omladini približimo tradiciju i prirodu" kaže Aleksandar Ladi, organizator Roka festa.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Organizatorima je vežano da osim stvaralačkog rada, učesnici kampa čuju i predavanja o načinima očuvanja tradicije.

„Mislim da je još veoma važno to da smo  na jednom jednostavnom salašu, i ovamo smo doveli i svet 21. veka. Tako smo, na primer, uporedili narodne igre i ritmički ples, razgovarali smo o tome šta je razlika između ta dva, zbog čega je važno sačuvati našu tradiciju" kaže Žofia Hulo, članica Udruženja Etnolife.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Prekogranični IPA projekat realizuje se u saradnji Udruženja Etnolife i mađarskog Omladinskog saveza iz južnog Alfelda. U okviru toga biće obnovljen i Rokin salaš.

„Veoma se radujem što postoji veliko interesovanje. Danas je potrebno tradiciju tako predstaviti, po mom mišljenju, da postoji i neka motivacija, ne samo kampovi na isti šablon. Tako mi se čini da se ovo dobro uklopilo sa ovim omladinskim festivalom" kaže Ištvan Hulo, predsednik Udruženja Etnolife.

Pannon RTV/Raffai Csaba

U okviru prekograničnog IPA projekta „Mladi u korak sa tradicijom" početkom avgusta na Rokinom salašu biće održan i besplatan kamp posvećen negovanju tradicije. Očekuju da im se za ovaj kamp jave mladi između 15 i 30 godina.

Rokin salaš
IPA projekat

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.