Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Obnavlja se spomen kuća Bana Jelačića

2021.04.20
17:06
2021.04.20
17:32
Forrás
Pannon RTV
Država Srbija obezbedila je 100 hiljada evra za unutrašnje uređenje spomen kuće Josipa bana Jelačića. Fasada kulturno istorijskog spomenika je već obnovljena, sada je na redu i unutrašnje uređenje.

Tim povodom nadležni iz Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada potpisali su u Subotici sporazum o zajedničkom sprovođenju javne nabavke.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Rodna kuća Josipa bana Jelačića je nakon dugog niza godina vraćena u vlasništvo hrvatske zajednice u Srbiji. Država Srbija obezbedila je 600 hiljada evra za kupovinu dela kuće i za njenu spoljnu obnovu. Zgrada od 250 kvadratnih metara svečano je predata oktobra 2020. godine – istakla je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća. Dodala je: „Verujemo da ova kuća može biti veza srpskog i hrvatskog naroda i da Petrovaradin predstavljati most koji će našu prošlost preslikati na našu zajedničku budućnost"

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Za uređenje unutrašnjosti zdanja, Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća i Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada potpisali su sporazum o sprovođenju javne nabavke.
„Da ta kuća bude mesto kulturoloških, civilizacijskih, obrazovnih i svih drugih dobronamernih sastanaka, manifestacija, okruglih stolova, dijaloga ne samo sprskog i hrvatskog naroda, nego i svih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji ovog našeg prostora, uključujući Srbiju, Hrvatsku i šire."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Josip ban Jelačić je simbol identiteta hrvatskog naroda. Rođen je 1801. godine u Petrovaradinu, u jednoj samostalnoj stambenoj kući podignutoj 1745. godine. Josipa bana Jelačića u Hrvatskoj smatraju nacionalnim herojem.

Novi Sad
Hrvatsko nacionalno vijeće
Jasna Vojnić

Najnovije

Najčitanije

U Bačkoj Topoli održan prvi ovogodišnji vašar

Od 9.decembra, i uvođenja vanrednog stanja, u ovom bačkom mestu nije održan ovaj popularan vašar. Nakon ukidanja vanrednog stanja, vašar, koji se tradicionalno održava svake druge nedelje u mesecu, sada je ponovo održan.

Velika gužva formirala se na graničnom prelazu Kelebija-Tompa

Na graničnom prelazu Kelebija-Tompa, u pravcu prema Mađarskoj, danas je formirana mnogo veća gužva od one uobičajene vikendom. U kružnom toku koji povezuje Kelebijski put i Y-krak, nagomilane kamione i automobile usmeravala je saobraćajna policija.