Ugrás a tartalomra
A székelykevei templom orgonája
Pannon RTV/Idei Sándor

Obnavljaju orgulje starije od 120 godina u Skorenovcu

2019-07-17
08:45
2019-07-17
18:53
Forrás
RTV Pannon
U crkvi Svetog kralja Ištvana u Skorenovcu obnavljaju se orgulje koje su napravljene krajem 1800-te godine.

Zbog njihove neprestane upotrebe neophodna je bila njihova potpuna obnova. Svi originalni delovi su sačuvani, što olakšava radove, a instrument čini još interesantnijim.

Orgonasípok

Zahvaljujući donacijama vernika započeli su radovi i može se očekivati da će već na nedeljnoj misi začuti se glas obnovljenih orgulja. Marija Nađ rado sluša prijatan zvuk ogromnog instrumenta. Meštanka kaže da je atmosfera u crkvi drugačija bez orgulja.

Az orgona billentyűzete

Instrument koji je star 126 godina povratiće originalni zvuk, a imaće i više mogućnosti zahvaljujući proširenju – kaže Čaba Čipak, mesni župnik. „Tokom obnove potpuno su rastavili orgulje, očistili ih i ponovo sastavili. Majstori kažu da retko imaju prilike da se sretnu sa ovakvim orguljama čiji je svaki deo originalan, i nisu ih mnogo menjali tokom vremena. Zbog toga se nadamo da će uspeti da ih vrate u originalno stanje, odnosno biće približno iste kao kada su izgrađene" – objašnjava župnik u Skorenovcu.

Tokom radova čitav instrument je pregledan, cevi su razmontirane, popravljene,  i očišćene. Ukoliko je potrebno, iskrivljene velike cevi biće ispravljene, učvršćene i na kraju vratiće stari zvuk orguljama – dodaje župnik.

Skorenovac
orgulje
obnova

Slične vesti

Najnovije

20:31, Frissítve: 20:37

Božićna radionica za decu

Na božićnoj kreativnoj radionici, koja je upriličena u maloj sali Doma kulture “Atila Jožef” u Debeljači, okupio se velik broj dece i roditelja.
15:50, Frissítve: 15:57

Radosna nedelja

Treće nedelje Došašća slavimo bliskost Gospodnjeg dolaska. Na Adventskom vencu palimo sveću ružičaste boje.

Najčitanije

Avanturistički izlet i pokloni

Nesvakidašnje putovanje sa Deda Mrazom je upriličeno danas, Železnice Srbije su pokrenule kompoziciju u novogodišnjem ruhu na liniji Subotica-Palić.