Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Obnavljaju se pijace, seli se kvantaš

2019-02-23
19:20
2019-02-23
19:27
Forrás
RTV Pannon
Kako bi zadržali prodavce na pijacama i privukli više kupaca, „Subotičke pijace" planiraju nova ulaganja u gradske tržnice.

Nadležni u JKP „Subotičke pijace" kažu da će Kvantašku pijacu u budućnosti iseliti ili u blizinu industrijske zone u Malom Bajmoku, ili pak na prostor nekadašnje druge kasarne. Lokacija druge kasarne čini se kao bolje rešenje jer većina, gotovo 70 odsto zakupaca, odnosno prodavaca robe na veliko na pijacu stiže upravo iz pravca severa. Na taj način olakšali bi im saobraćaj, a prostor pruža i više infrastrukturnih pogodnosti.

Nadležni smatraju da kvantaškoj pijaci nije mesto u centru grada, i sledeći primere drugih gradova uskoro bi trebala da se nađe na gradskom rubu, gde pristup mogu da imaju i teretna vozila. Sabolč Engi, proizvođač iz Bačkih Vinograda ne slaže se sa ovim rešenjem: „Za nas bi bilo najbolje rešenje da pijaca ovde ostane, jer se prodaja na veliko u poslednje vreme toliko smanjila, da stanovnici grada ne kupuju od nas, mi bi mogli da zatvorimo radnju".

Silvija Horvat, proizvođač sa Hajdukova potvrđuje da ovde najradije kupuju penzioneri, jer jeftinije mogu da kupe kvalitetnu robu. Zbog toga smatra da ovde treba da ostane jedna jeftina pijaca na malom prostoru, dok bi prava kvantaška pijaca trebala da se formira negde drugde. „Godinama već znamo da će se jednom preseliti Kvantaška pijaca, jer stvarno iz ugla saobraćaja lokacija centra grada ne odgovara jednoj kvantaškoj pijaci", kaže Silvija Horvat, proizvođač iz Hajdukova.

Nedavno obnovljenu pijacu nedaleko od osnovne škole „Majšanski put" su predali na upotrebu, ali prodavci još nisu počeli da koriste natkriveni deo. „Sada je zastoj kod „Elektrovojvodine", treba da uključe struju. To ćekamo već skoro mesec i po dana" kaže Aleksandar Major, prodavac, Subotica.

Početkom januara legalizovana je pijaca na Teslinom naselju, do sada je bila zavedena kao poljoprivredno zemljište. Sada se planira njena potpuna obnova. Potrebno je dodatno osvetljenje, pijaca je na promaji, a nedostaje i parking. Đerđ Farkaš od 1984. godine prodaje na pijaci na Teslinom naselju, i raduje se vestima o ulaganju: „Veoma je potrebno, posebno parking. To nam je uvek nedostajalo".

Mihalj Šoregi, proizvođač sa Palića čitave godine prodaje svoju robu na pijaci na Teslinom naselju: „Dobro bi bilo da malo obnove pijacu, da ne izgleda ovako".

Prodavnice prema ulici Partizanskih baza tako će biti postavljene da mogu da se otvaraju i prema hali i prema ulici, pokazao je našoj ekipi planove Karlo Rumenjaković, informatičar" u JKP „Subotičke pijace". Ispred ulaza bio bi veliki parking, namenjen i prodavcima i  kupcima. „U planu je izgradnja magacinskog prostora, ukoliko se za tim ukaže potreba. Ukoliko zakupci iskažu potrebu, da i za to ima mogućnosti. Naravno, čitav prostor bi bio ograđen, a planiramo i postavljanje nadzornih kamera" rekao je Karlo Rumenjaković, informatičar u JKP „Subotičke pijace".

Cilj je stvaranje moderne pijačne hale na čiji krov bi bili postavljeni i sunčani kolektori. U toku je izrada planova, i može se očekivati da i radovi ubrzo započnu.

Subotica
pijaca

Slične vesti

Most

20:10

Reménysugár a hajnani gibbonoknak

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel, a pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására - írta a BBC hírportálja.

Najnovije

18:29, Frissítve: 18:40

Gradi se i doteruje Martonoš

U poslednje vreme u Martonošu su ostvarene brojne investicije. Obnovljena je fasada zgrade mesne zajednice, na katoličkom groblju je izgrađena staza, a više puteva presvučeno asfaltom.

Népszerű

Najčitanije