Ugrás a tartalomra

Obnavljaju se zadruge!

2024.02.29
08:09
2024.02.29
09:47
Forrás
Pannon RTV
U Privrednoj komori Vojvodine održan je razgovor za okruglim stolom na temu razvoja zadružnih saveza.

Objavljena je i publikacija o tome da koliko su konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u poslednjih šest godina uticali na zadružne saveze.

Poljoprivredna zadruga „Paprika“ iz Martonoša u proteklom periodu je radi efikasnijeg i učinkovitijeg poljoprivrednog prinosa investirala u kupovinu preciznih agrarnih sredstava. Učestvuju na gotovo svim konkursima, od pokrajinskih subvencija, na primer, nabavili su sistem za navodnjavanje, dok su zahvaljujući konkursima Fondacije Prosperitati kupili poljoprivredne mašine.

Toša Matić, direktor zadruge kaže: „Zadruge kao partneri nisu bile u ravnopravnom položaju sa jednostavnim poljoprivrednim gazdinstvima, jer su bili ograničeni određenim propisima. Pre svega sa 100 hektara zemlje, ukoliko imamo više od 20 radnika onda spadamo u srednja gazdinstva, odnosno preduzeća, jer onda se smatramo preduzećem a ne zadrugom, i ove sitnice često su odredile kako da konkurišemo, ali nismo znali.“

Zemljoradnička zadruga „Tisa“ iz Bačkog Petrovog Sela ove godine gazdovaće sa 30 hektara oranica. Do sada nisu učestvovali na konkursima, ali kako bi obezbedili stalni napredak, žele da konkurišu.

Zoltan Kiš, član zadruge kaže: „Za početak smo kupili traktor male snage i za to neophodnu mehanizaciju, ali uskoro, dakle, u naredne tri godine, u većem obimu obrađivaćemo više zemlje, te razmišljamo o snažnijem traktoru, o jačoj mehanizaciji.“

Zadružni savezi do sada su bili najviše zainteresovani za konkurse kojima se sufinansiralo investiranje u zalivne sisteme.

Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine navela je: u proteklom šestogodišnjem periodu na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu učestvovao je mali broj zadruga.

„Razlozi koje smo identifikovali zbog kojih zadruge malo konkurišu i retko ostvaruju sredstva, podelili smo u nekoliko grupa, kod kojih dominiraju oni razlozi koji se odnose na ograničenja zbog kojih zadruge ne mogu da učestvuju na konkursima. Upravo analiza tih ograničenja je bila suština ovog elaborata i na osnovu njih smo sačinili predloge i preporuke kako u budućim konkursima napraviti takve uslove da zemljoradničke zadruge mogu ravnopravno da konkurišu.“

Na savetovanju su osim predstavnika zadružnih saveza Vojvodine i Srbije učestvovali i nadležni iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

zadruga
Privredna komora Vojvodine
pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.