Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Obnova crkve u Čoki ima ulogu jačanja zajednice

2021.05.12
12:16
2021.05.12
22:57
Forrás
Pannon RTV
Obnavljanjem ograde nastavljena je rekonstrukcija crkve Svetog Trojstva u Čoki. Sada je obnovljena gornja konstrukcija ograde od kovanog gvožđa koja okružuje ovaj rimokatolički objekat, koji ove godine obeležava 208 godina postojanja.

Prva faza restauracije ograde od kovanog gvožđa crkve u Čoki, odnosno obnova postamenta ograde, koja je nekada ležala na temeljima od cigle, završena je prošle godine sa ukupnim troškom od oko 6 miliona dinara. U utorak je predata i gornja konstrukcija od kovanog gvožđa, čija je ukupna vrednost bila nepunih 4 miliona dinara.

Šandor Hajdu, župnik, Opština Čoka: „Pre oko 170 godina srušena je jedna slična ograda od kovanog gvožđa, čiji je jedan mali deo sačuvan, i sa njega smo uzeli uzorak, a drugi izvor nam je bila jedna fotografija ograde iz tog vremena."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ovo je praznik za sve vernike u opštini, ali i one građane koji nisu vernici, jer se ovde radi o stvarnoj snazi zajedništva, pa je zato važno da i u budućnosti razmišljamo i delujemo slično, a sve u cilju razvoja - naglasio je Laslo Kormanjoš.

Laslo Kormanjoš, član predsedništva, SVM: „Između ostalog, želimo da razvijamo one delove zgrade, koji pripadaju objektu, kompletnu obnovu zadnjeg dela i, naravno, jedan od najvažnijih zadataka je kompletna obnova zvona."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Obnova katoličke crkve, koja je ponos Čoke, realizovana je uz podršku mađarske vlade i Mađarskog nacionalnog saveta.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Crkva, Božji dom, treba da govori o tome kako se ljudi ovde mogu organizovati, kako se mogu moliti Bogu, a ovde se mogu osećati dobro i ovde mogu organizovati svoj život tako da u isto vreme znamo granice i ograde, ali znamo i kapije i mogućnosti."

Ova obnova je takođe dokaz da u Banatu postoje izvrsni gradski čelnici, koji takođe razmišljaju o jačanju zajednice - dodao je predsednik MNS-a.

Čoka
crkva
obnova

Slične vesti

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.