Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Obnova crkve u Čoki ima ulogu jačanja zajednice

2021.05.12
12:16
2021.05.12
22:57
Forrás
Pannon RTV
Obnavljanjem ograde nastavljena je rekonstrukcija crkve Svetog Trojstva u Čoki. Sada je obnovljena gornja konstrukcija ograde od kovanog gvožđa koja okružuje ovaj rimokatolički objekat, koji ove godine obeležava 208 godina postojanja.

Prva faza restauracije ograde od kovanog gvožđa crkve u Čoki, odnosno obnova postamenta ograde, koja je nekada ležala na temeljima od cigle, završena je prošle godine sa ukupnim troškom od oko 6 miliona dinara. U utorak je predata i gornja konstrukcija od kovanog gvožđa, čija je ukupna vrednost bila nepunih 4 miliona dinara.

Šandor Hajdu, župnik, Opština Čoka: „Pre oko 170 godina srušena je jedna slična ograda od kovanog gvožđa, čiji je jedan mali deo sačuvan, i sa njega smo uzeli uzorak, a drugi izvor nam je bila jedna fotografija ograde iz tog vremena."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ovo je praznik za sve vernike u opštini, ali i one građane koji nisu vernici, jer se ovde radi o stvarnoj snazi zajedništva, pa je zato važno da i u budućnosti razmišljamo i delujemo slično, a sve u cilju razvoja - naglasio je Laslo Kormanjoš.

Laslo Kormanjoš, član predsedništva, SVM: „Između ostalog, želimo da razvijamo one delove zgrade, koji pripadaju objektu, kompletnu obnovu zadnjeg dela i, naravno, jedan od najvažnijih zadataka je kompletna obnova zvona."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Obnova katoličke crkve, koja je ponos Čoke, realizovana je uz podršku mađarske vlade i Mađarskog nacionalnog saveta.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Crkva, Božji dom, treba da govori o tome kako se ljudi ovde mogu organizovati, kako se mogu moliti Bogu, a ovde se mogu osećati dobro i ovde mogu organizovati svoj život tako da u isto vreme znamo granice i ograde, ali znamo i kapije i mogućnosti."

Ova obnova je takođe dokaz da u Banatu postoje izvrsni gradski čelnici, koji takođe razmišljaju o jačanju zajednice - dodao je predsednik MNS-a.

Čoka
crkva
obnova

Najnovije

18:46, Frissítve: 18:51

Budi i ti vatrogasac

Oni koji su šetali centrom Subotice mogli su se upoznati i sa najsavremenijim vozilima, tehničkom opremom i uniformama vatrogasne službe u Subotici. Smotra je organizovana povodom Dana vatrogasaca.

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.