Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Obnovljen Đenešov krst

2022.05.23
12:55
2022.05.23
16:05
Forrás
Pannon RTV
U ataru Gornjeg Brega osveštan je krst krajputaš podignut 1881. godine, a koji je tokom proteklih godina oštetio vetar.

Obnova je urađena na zahtev meštana, jer ovaj krst čuva uspomenu na Đeneš školu koja je nekada ovde postojala.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U stara vremena naši preci koji su živeli daleko od crkava, podizali su krstove pored puteva, kako bi one koji tuda prolaze podsetili na veličinu Gospoda, a istovremeno i su i davali informacije. Sada obnovljeni krst nekada je podigao zemljoposednik Urban Đeneš.

„Moj pradeda je ovo načinio 1880. godine, a bila je tu i škola. Tu je bila i Đeneš škola i zbog toga" kaže Mihalj Kosoruš, iz Gornjeg Brega.

- Da li Vi od tada posećujete krst? Da li Vas raduje ova obnova?

- Da, jako se tome radujemo, da je obnovljeno" .

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nedaleko od krsta je 1880. godine izgrađena nekadašnja Đenešova škola, u kojoj se sve do 1981. godine odvijala nastava. Radove na rekonstrukciji krsta finansirao je Arnold Nađ Abonji čiji preci su ovde učili školu.

„Ovaj krst stoji na kraju naše zemlje, zaista mi stanujemo 100 metara od ovog krsta. Od mog detinjstva ovaj krst smatramo važnim znakom. Pre nekoliko godina oštećen je u oluji, kada je vetar otkinuo krst i otac je odlučio da ga obnovi" kaže Arnold Nađ Abonji iz Gornjeg Brega.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Važnost ovih znamenja pored puta je nesporna jer nas podsećaju na to da svima nama koji žive  na ovom prostoru, ovde je bila prošlost, ovde je naša sadašnjost i ukoliko ga sačuvamo onda nam je ovde data i budućnost – rekao je Jožef Naš, župnik.

„Mi smo odavno sve krstove za koje znamo i gde je bilo moguće, mnoge smo već obnovili ili je to u toku. Krstove krajputaše smatram važnim jer ovo predstavlja značajno podsećanje na to kakvo je bilo versko opredeljenje našeg naroda. Ima i danas mnogih koji podižu krstove i pred njima izgovaraju molitvu" rekao je Jožef Nađ, župnik.

Župnik je osveštao i predao Đeneš krst. Sada obnovljeni krst je inače najstariji spomenik u opštini Senta.

Đenešov krst
krst
Gornji Breg

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.