Ugrás a tartalomra
Népkert
Pannon RTV/Molnár Ádám

Obnovljen Narodni park u Kanjiži

2019-10-04
18:07
2019-10-04
18:15
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući podršci Ministarstva turizma i lokalne samouprave JKP „Komunalac" uredilo je i obnovilo dve hiljade kvadratnih metara parka.

Planska dokumentacija za Narodni park pripremljena je još 2007. godine, ali sada su uspeli da ostvare planove. Nadležni su tokom uređenja zasadili 7,5 hiljada cvetova.

Meštani Kanjiže, ali i posetioci Banje Kanjiža svakodnevno uživaju u Narodnom parku. Jednoglasni su u stavu da je obnova Narodnog parka bila dobra stvar. „Jako mi se dopada. U poslednje vreme često ovuda prolazim. Svetlost, senke, nijanse, sve to čini lepu atmosferu i mogu reći da nigde u blizini nema ovakvog parka" kaže Rozalia Francia. Obnova se dopala i Ištvanu Međešiju: „Nedavno sam bio sa unukom Erikom, šetali smo, ljuljao se i bio na toboganu. Jako nam se dopada to što je sada napravljeno, sa mnogo cvetnih leja i travnatih zasada."

Radove na parku još proletos je započeo JKP „Komunalac". Osim formiranja cvetnih leja, postavljeno je 40 klupa i 20 kanti za otpatke. Osim toga, ugrađen je i sistem za zalivanje. „Nastojali smo da obnovimo tradicionalni, nekadašnji „Eržebet liget" gde je nekada cveće i zelenilo bilo raspoređeno u geometrijskim formama. Nastojali smo da očuvamo i drveće. Ovo je velika površina, koja se ne odnosi samo na cvetni deo, nego na parkovsku celinu. Ima i mlađih drva, starijih zasada, ali sve traži stalnu brigu" kaže Ervin Palfi, direktor JKP „Komunalac".

Povezivanjem centra grada i parka, kao i obnovom objekta „Vigado" Kanjiža za nekoliko godina može da dobije izgled koji je važan i u turističkom smislu – rekao je Robert Fejstamer, predsednik opštine. „Verujem da će obnova pokrenuti takve procese, pa i na nivou pokrajinske i republičke podrške, i da  ćemo moći daih prikažemo ljudima i rukovodiocima koji će u narednom periodu podržati naše zamisli."

Obnovu Narodnog pakra Ministarstvo turizma podržalo je sa sedam miliona dinara, a lokalna samouprava je obezbedila dodatnih 2,5 miliona dinara.

Kanjiža
Narodni park
Ervin Palfi
Robert Fejstamer

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije