Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Obnovljena je biblioteka u Horgošu

2020.11.03
18:07
2020.11.03
18:12
Forrás
Pannon RTV
Unutrašnjost ogranka biblioteke „Jožef Atila" iz Kanjiže u Horgošu je u potpunosti obnovljena. Posećenost biblioteke je takođe porasla u proteklom vremenu.
Pannon RTV

Mladi i stari sve radije posećuju obnovljenu biblioteku, pozajmljujući po neku knjigu.

Pannon RTV

Trenutno u biblioteci u Horgošu ima blizu 17 hljada knjiga na mađarskom i srpskom jeziku, a računaju da imaju 400 aktivnih čitalaca. Juliana Folbert, učenica Osnovne škole „Karas Karolina" u Horgošu, takođe nedeljno posećuje biblioteku, gde svaki put pronađe nešto novo.

Pannon RTV

„- Zaista volim da dođem ovde, jer uvek ima novih knjiga, sve zanimljivija i zanimljivija štiva, uvek pronađem knjigu po svom ukusu.
- Šta si pročitala u poslednje vreme?
- Kriminalističke romane.
- Koji ti je bio najdraži?
- Čitala sam „Otmicu devojke u Budimpešti", od Đule Besermenjija, i dalje mi je jedna od omiljenih, čitala sam je mnogo puta, zaista mi se sviđa."

Pannon RTV

Zahvaljujući podršci mađarske vlade, unutrašnjost ogranka je potpunosti obnovljena, pa tako sve one koji žele da čitaju očekuje još lepše okruženje. Hilda Horvat, bibliotekarka, Biblioteka „Jožef Atila", Horgoš: „Kupili smo novi drveni nameštaj, police, ormare, odnosno stolove, stolice, ladice za knjige, „lazy beg"-ove za decu, za najmlađe je napravljen dečiji kutak, a ovde gore, u biblioteku, postavili smo i zavese, čineći prostoriju prijatnijom."

Bibliotekarka je dodala da, iako je ove godine, zbog pandemije, sprovedeno malo programa, ni ovog puta nije izostao letnji dnevnik čitanja. U izazovu je učestvovalo 90 učenika osnovnih škola. Kiti Calbert, učenica, Osnovna škola „Karas Karolina", Horgoš: „Obično čitam omladinske romane, zatim ispisujem likove, pišem podatke, dajem mišljenja o njima, pišem sadržaj i uz to crtam."

Nadležni su istakli da bi tokom decembra želeli da održe sajam knjiga, ako to epidemiološka situacija bude dozvolila.

Horgoš
biblioteka
obnova
nameštaj
knjige

Najnovije

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.