Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Obnovljena osnovna škola „Moša Pijade" u Pačiru

2019-09-28
18:20
2019-09-28
20:27
Forrás
Pannon RTV
Svoj 49-ti rođendan škola dočekuje sa novim prozorima, obnovljenim krovom, izolacijom i sveže okrečenim zidovima.

Troškove obnove finansirao je pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje, a doprinela je i lokalna samouprava Bačke Topole.

Novi prozori, obnovljeno potkrovlje dobilo je izolaciju, kao i sam objekat. Izmenjeni oluci, sveže okrečeni zidovi i fasada dočekali su pačirske đake u septembru, na početku nove školske godine. „Meni se odmah dopala i ranije, kada sam krenula u prvi razred. Sada je još lepša, jer je okrečena, ulepšana. Još jedno kratko vreme rade na njoj" priča nam Fani Šebok. Nimrod Kazinci slaže se sa drugaricom: „Kada dolazimo boja je drugačija, lepše je videti je. Unutra u školi, u učionicama, sada je mnogo toplije."

Ustanova je želela da zajedno sa obnovom objekta podigne i njegovu energetsku efikasnost. Zahvaljujući tome ove godine 144 đaka učiće u toplijim učionicama. „Obnova je tekla u dve velike faze. Prošle godine smo uz podršku pokrajinskog Sekretarijata u iznosu od 3,9 miliona dinara promenili deo prozora. Ove godine ti radovi su nastavljeni. Od Sekretarijata smo dobili dodatnih 5,5 miliona dinara, a od opštine Bačka Topola još 1,1 milion dinara za obnovu" objasnila je Gizela Meheskei Kiš, direktorica škole u Pačiru.

Pokrajinska Vlada svake godine značajan iznos usmeri za obnovu školskih zgrada, rekao je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje. „Seoske škole su isto važne, ne samo one u gradu. Nastojimo korak po korak, često u fazama, da odgovorimo na potrebe. To smo mogli da vidimo i ovde u Pačiru, u osnovnoj školi „Moša Pijade" na dan škole. Prvo su promenjeni prozori, sada je završena izolacija i fasada i đaci sada pohađaju zaista u potpunosti obnovljen objekat."

Sekretar je podsetio da škole koje funkcionišu na teritoriji Vojvodine od 25. septembra mogu ponovo kod ovog Sekretarijata da konkurišu za obnovu školskih zgrada.

osnovna škola „Moša Pijade"
Pačir

Slične vesti

Most

Najnovije

Népszerű

Najčitanije