Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

„Obojena svetlost" - Izložba Mikše Rota u Beogradu

2021.07.23
16:11
Forrás
Pannon RTV
Umetnost vitraža Mikše Rota predstavljena je na izložbi pod nazivom „Obojena svetlost", koja se može posetiti u glavnom gradu Srbije.
Pannon RTV/Idei Sándor

Mikša Rot je, na prelazu iz 19. veka u 20 vek, bio osnivač i rukovodilac najpoznatije i najplodnije mađarske radionice vitražnih prozora i mozaika. Uz njegovo ime vezano je uređenje crkava, sinagoga, izložbenih dvorana, kupališta, kafića i dvoraca. Izložba koja predstavlja njegovo stvaralaštvo trenutno se može pogledati u Kolegijum Hungarikumu u Beogradu. Izložba će kasnije biti premeštena u Novi Sad.

Pannon RTV/Idei Sándor

Klara Sentđerđi, direktorica Kolegijum Hungarikuma u Beogradu: „Srećom, Mikša Rot je puno radio na našu sreću, a ova izložba, na primer, predstavlja radove koji se mogu videti na teritoriji Vojvodine. Na primer, Gradska kuća u Subotici, njena prelepa Svečana sala. Možete videti Sinagogu, čija prelepa rozeta se može videti ovde na slici. Još je zanimljivije to što se vide obrasci koje je slikao i crtao, pa je izradio nacrt i implementirao ga u staklenom obliku u svojoj radionici, naravno pod njegovim nadzorom."

Mikša Rot
izložba
Beograd

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.