Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Obratimo pažnju na to kakvo meso i mlečne proizvode kupujemo na pijaci

2020-06-30
18:54
2020-06-30
19:04
Forrás
Pannon RTV
Leto je posebno osetljiv period kada se radi o bezbednosti hrane, jer se hrana po vrućini lakše pokvari, a bakterije se brže razmnožavaju.

Leto je posebno osetljiv period kada je reč o bezbednosti hrane, jer se hrana po vrućini lakše pokvari, a bakterije se brže razmnožavaju.

Već nekoliko dana, u pre podnevnim časovima, na subotičkoj Mlečnoj pijaci beležimo temperaturu oko 30 stepeni. Prodavci se strogo pridržavaju propisa i sveže meso, odnosno mlečne proizvode drže isključivo u rashladnim vitrinama. Rashladni uređaji robu obično drže na temperaturi između 4 i 6 stepeni.

Valerija Šogor je obavila kupovinu na putu prema poslu. Kada kupuje mlečni proizvod, uvek ide kod istog prodavca. Kada su temperature veoma visoke za nju je posebno važno da zna poreklo robe. „Uvek obratim pažnju na to da to bude sveža roba i da znam odakle potiče. Da je roba originalna, da je čista i sveža. Ja tome pridajem veliku pažnju. I od koga kupujem."

Prema mišljenju Ištvana Bagija, farmera iz Malog Peska, tokom leta je izrazito važno da posude budu potpuno čiste, posude u kojima se priprema mladi sir, kajmak ili sir. Svoje proizvode kod kuće pravi i čuva u hladnjači, pre nego što ih donese na pijacu. „Hladno je kad stignem ovde, i ostaje hladno jer je ovde stavljeno u rashladni uređaj, i ja ne donosim puno robe, a kad je rasprodam, odlazim kući. Ako čak i ostane, stavim hladnu robu na to i dok stignem kući, bude u redu."

Gizela Tari već decenijama prodaje piletinu, ćuretinu i pačetinu. Tokom leta više pažnje posvećuje bezbednosti hrane. „Dolazim ovde već četrdeset i nešto godina, tako da znam od čega se sastoji meso. Kad otvorim frižider, već se tada može videti da je meso sveže. Ako ima malo krvi, posebno na grudima, to znači da je meso sigurno sveže."

Prema mišljenju mesarke Tine Kovačić, osnovno pravilo u mesarama je da donesu samo onoliko robe koliko toga dana prodaju: „Kada su ovako velike vrućine, i mi moramo da obratimo pažnju da bolje dobijamo robu, znate. Bolje je da je češće naručujemo i onda je uvek sveža."

Mađarski sir, salama i kobasice, koji su izloženi na pultovima, i ne čuvaju se u frižideru, predstavljaju rizik za bezbednost hrane. Piroška Kobleher i pored toga kupuje mađarsku robu na pijaci: „Kupujem od ljudi koji imaju frižider, i žurim kući da robu stavim u frižider. Kupujem ceo sir, jer dolazim jednom nedeljno ili svake dve nedelje, i onda obratim pažnju na to da uvek kupujem od nekoga čija roba je sveža."

Prema mišljenju Vilmoša Kovača, inženjera za bezbednost hrane, najvažnije je ispratiti lanac hlađenja: „Mlečni proizvodi se obično moraju čuvati na +5 stepeni. Uverimo se u to da prodavac to prodaje ili priprema iz odgovarajuće vitrine. Ako kupujemo takvu robu, odnesimo je što pre kući i stavimo je u naš frižider. Isto važi i za živinu. Što se tiče mađarske i druge uvezene robe, situacija je ista, treba pokušati da se pridržavate lanca hlađenja."

Počela je sezona dinja. Može se kupiti ne samo cela dinja, već i polovina ili manji komad, i u tom slučaju voće je umotano u najlonsku foliju. Kada dođemo kući, potrebno je ukloniti tu foliju sa voća pre nego što ga stavimo u frižider, jer u suprotnom može brzo da se pokvari.

pijaca
mlečni porizvodi
meso

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Korona ne miruje u Mađarskoj

Zvanični mađarski podaci o korona-virusu pokazuju da je u proteklih 24 časa umrlo osam, a zaraženo novih 894 mađarskih građana.

Indijanski kamp u Čantaviru

Indijanski kamp je napravio jedan stariji bračni par iz Čantavira, u njemu sa svim rekvizitima tipičnim za indijansku kulturu.