Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Obratimo pažnju na motocikliste!

2021.04.11
18:06
2021.04.11
18:12
Forrás
Pannon RTV
Mnogo puta nije motociklista taj koji uzrokuje nesreću, već vozač automobila, koji ne obraća pažnju.

Dolaskom lepog vremena, sve je više motociklista na putevima, pa je zbog toga potreban pojačan oprez. Gotovo četvrtina teže povređenih osoba u saobraćajnim nesrećama su motociklisti. Prošle godine u Srbiji je poginulo pedeset motociklista, a hiljadu njih je povređeno.

Između 2012. i 2020. godine, na srpskim putevima je, prema zvaničnim podatcima, poginulo oko 550 motociklista, a više od 12 hiljada je ozleđeno. Ovogodišnja bajkerska sezona tek počinje, a od početka godine su dvojica motociklista već preminula, a 66 njih je pretrpelo teže povrede.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Atila Kikić, potpredsednik Moto kluba „Old Bikers Vojvodina", kaže da je priprema „mašina" veoma važna, jer su one mesecima odmarale, pa ih treba temeljno pregledati. Tej je nakon prolećnog tehničkog pregleda moguće voziti bezbedno. Takođe se mora voditi računa i o tome da je kolovoz u ovom periodu još hladan, tako da se sa gasom mora postupati pažljivo. Međutim, važno je da i drugi vozači u saobraćaju obrate pažnju na dvotočkaše. „U većini nesreća sa motociklima, nisu krivi sami motociklisti, već drugi učesnici u saobraćaju. Zbog toga molim sve koji učestvuju u saobraćaju, u bilo kom obliku, a posebno vozače automobila, da obrate pažnju. Ako žele da promene smer kretanja, obavezno da pogledaju u bočni retrovizor, desno, levo i nazad."

Jedan deo motociklista takođe ima naviku da želi da što pre pretekna automobiliste, posebno kada su gužve u saobraćaju - kaže Laslo Guljaš, koji je takođe motociklista. „Mnogo puta se desi, prilikom skrenanja u levo, da motociklista želi da ga pretekne, međutim vozač automobila to ne uzima u obzir, ne primećuje, u poslednjem trenutku daje žmigavac, automobil skreće ispred motocikliste i tada se dešava nevolja."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

On je dodao da i oni koji se voze na dva točka, takođe moraju poštovati pravila, posebno prilikom preticanja, kod semafora, moraju nositi zaštitnu odeću, kacigu, ne smeju samo dodavati gas i juriti. Moraju voziti takvom brzinom da u svakom trenutku mogu usporiti i zaustaviti se.

Vožnja motocikla se smatra posebnim načinom života, ali u isto vreme nadležni upozoravaju na to da saobraćajna pravila moraju poštovati svi. Vladimir Jeftić, direktor Agencije za bezbednost motociklista: „Ukupno, motocikli čine dva odsto registrovanih vozila u Srbiji, a u procentu teško povređenih čine i 23 odsto u celokupnoj statistici."

Skreću pažnju motociklista na to da kaciga nije dovoljna da spreči ozbiljne povrede. Svi motociklisti moraju imati kompletnu opremu: čizme, pantalone, štitnici za ruke i noge i jakna. U tom slučaju, uz odgovarajuću pažnju, mogu bezbedno da voze motocikl - dodaju stručnjaci.

motociklisti
nesreća
Old Bikers Vojvodina
Vladimir Jeftić
Atila Kikić

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.