Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Obrazovanje odraslih u Osnovnoj školi "Petefi Šandor" u Senti

2021.06.18
16:24
Forrás
Pannon RTV
Prijava je već počela. Polaznici mogu savladati gradivo osnovne škole za tri godine a nakon završetka obuke mogu dobiti svedočanstvo.

Osnovna škola "Petefi Šandor" u Senti od oktobra započinje kurs obrazovanja odraslih. Lea Denković je ove godine završila obuku za obrazovanje odraslih u organizaciji Osnovne škole "Petefi Šandor" u Senti. "Kad sam bila u osnovnoj školi, bilo je slučajeva u školi zbog kojih sam odustala od škole, drugovi iz razreda su me stalno maltretirali i zbog toga nisam završila osnovnu školu. Kad sam saznala da se otvara večernja škola, bila mi je to izvrsna prilika da završim osnovnu školu i krenem dalje, a to je za mene bio veliki uspeh."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Besplatno obrazovanje odraslih deluje u školskom sistemu od oktobra do maja prema kasnopodnevnom rasporedu. Za dobijanje svedočanstva o završenoj osnovnoj školi potrebno je tri godine podučavanja. Kološ Gordan, direktor, Osnovne škole "Petefi Šandor" u Senti: „Javnosti je poznata kao večernja škola, ali njen službeni naziv je Program "Druga šansa". Reč je o pružanju šanse odraslima koji zbog nečega nisu uspeli završiti osnovnu školu i da se mogu ostvariti u kasnijem životu, pa im dajemo priliku da završe. Radimo u tri ciklusa, prvi ciklus su niži razredi, drugi ciklus obuhvata 5. i 6. razred, a treći 7. i 8. razred."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U opštini Senta se već nekoliko godina besplatno organizuje obuka u Osnovnoj školi "Petefi Šandor" u Senti i Osnovnoj školi "Temerkenj Ištvan" u Tornjošu. Atila Juhas, član Opštinskog veća Sente zadužen za obrazovanje: "Treba da razgovaramo ne samo o tome da li je neko pismen ili nije, već bismo trebali govoriti i o računarskoj pismenosti, ali nažalost prethodna činjenica da postoje nepismeni je još uvek prisutna, ali mi je pokušavamo filtrirati, pokušavamo je premostiti pronalaženjem rešenja koje je najbolje. Partneri u tome su republički propisi koji povezuju različite pomoći sa različitim obukama. U tom pogledu to je velik korak napred, jer je nekvalifikovanim osobama puno teže naći posao, onima koji nemaju osnovnu školu, posao je gotovo nemoguće osigurati."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Rok za prijavu za obrazovanje odraslih je 30. avgust, a uslov za prijavu je da osoba ima navršenih 16 godina. Dodatne informacije zainteresovani mogu zatražiti radnim danom od 9 do 13 časova putem telefona 024 / 811-412 ili lično u sekretarijatu škole.

Senta
obrazovanje
osnovna škola Šandor Petefi

Najnovije

14:43

Izložba na kraju sela

U Belom Blatu u nedelju je otvorena nesvakidašnja likovna izložba. Slikarka Valentina Vencel svoje radove izložila je na kraju banatskog sela, među kupama trske.

Najčitanije

Otvorena Vojvođanska rvačka akademija

Sportski objekat u Kanjiži ostvaren je uz podršku vlade Mađarske u visini od 2,9 miliona evra. Objekat je građevinski završen i opremljen, po planu do 10. avgusta biće okončani svi radovi na uređenju.