Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lavro Ferenc

Obuka za patronažnu službu izvan Mađarske

2019-10-10
17:06
2019-10-10
20:24
Forrás
RTV Pannon
U Budimpešti se održava trodnevna obuka za saradnike u oblasti prevencije dečijeg zdravlja koji rade izvan granica Mađarske.

Program se održava po treći put, a uz podršku Državnog sekretarijata za mađarsku nacionalnu politiku, Društva pedijatara Mađarske i Udruženja mađarskih patronažnih sestara.

Obuka ove godine obuhvata 50 učesnika, od toga 21 iz Vojvodine. Iz kanjiškog Doma zdravlja na obuku je stiglo četvoro. „Mi sada savladavamo prve korake i nastojimo da pratimo pravila Evropske unije. Imamo patronažnu službu, Dom zdravlja u Kanjiži na odeljenju pedijatrije ima patronažnu službu, kao što je ima i odeljenje ginekologije. Izlazimo do novorođenčadi u selima, do trudnica, kao i do rizičnih trudnoća" kaže Karolina Đolai, direktorica, Dom zdravlja Kanjiža.

Priprema za rađanje dece, zaštita zdravlja pre začeća, veza pušenja i prevremenog porođaja – samo su neke od tema sa kojima će se upoznati učesnici trodnevne obuke. Cilj skupa je dalje širenje mreže patronažnih sestara u Karpatskom basenu. „Cilj nam je da saznanja do kojih smo došli, odnosno na osnovu kojih radimo, prenesemo stručnjacima kod kojih još nije uspostavljena mreža patronažnih sestara, kako bi to mogli da ugrade u svoju svakodnevnu praksu, iako rade u različitim oblastima" kaže Katalin Agneš Čordaš, predsednica, Društvo mađarskih patronažnih sestara.

Ove godine takođe će biti organizovana informativna tura po Karpatskom basenu, koja će se u Vojvodini, zaustaviti u Bačkoj Topoli. Obuku u Budimpešti podržao je državni sekretarijat za nacionalnu politiku i naslanja se na nacionalnu politiku podrške porodici. „Proteklih godina u središtu nacionalne politike je porodica, odnosno deca. Zbog toga smo sada po treći put organizovali obuku stručnjacima za prevenciju i patronažnim sestrama, jer je veoma bitno da deca i roditelji u Karpatskom basenu, u regionima izvan granica, pomoć dobiju na mađarskom jeziku, i stručnjaci koji su sada ovde su ti koji tu pomoć mogu da daju" kaže Peter Silađi, poverenik premijera za nacionalnu politiku, Mađarska.

Poverenik premijera je dodao da je državni sekretarijat za nacionalnu politiku ove godine sa milijardu forinti podržao mađarske porodice izvan granica. U Karpatskom basenu podeljeno je na poklon 6.600 bebi paketa. Nakon konkursa, civilne i verske organizacije, kao i privrednici koji stvaraju prijateljsko porodično okruženje dobili su preko 627 miliona forinti, a podržano je 122 privrednika, kao i 554 nevladinih i verskih organizacija.

patronaža
služba
Mađarska
Budimpešta
obuka
prevencija
zdravlje

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.