Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Obuka za upravljanje konfliktima u oblasti obrazovanja

2021.04.17
17:09
2021.04.17
17:15
Forrás
Pannon RTV
Celodnevno besplatno, akreditovano, stručno usavršavanje pedagoga održano je u Vojvođanskom mađarskom centru za obrazovanje, istraživanje i kulturu.

Pedagozi u osnovnim i srednjim školama učestvovali su na razvojnom treningu pod nazivom "Upravljanje konfliktima, komunikacija u obrazovanju".

Pannon RTV/Csipak Edvin

Učitelji koji su učestvovali na ovoj obuci su sa velikim nestrpljenjem i zanimanjem čekali istu. Teodoru Petraš je privuklo ime predavača, psihijatra Ferenca Greže, jer je prethodno učestvovala na seminaru koji je vodio, a koji je za nju bio vrlo koristan.

Teodora Petraš, učiteljica mađarskog jezika: "Bila sam vrlo srećna kad sam saznala da će se obuka održati uživo u učionici, došla sam ovamo s velikim uzbuđenjem."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Obuci su prisustvovali pedagozi kojima organizatori žele da pomognu da se što bolje prilagode izmenjenim uslovima u obrazovanju i novom obliku predavanja koja je nastala zbog epidemiološke situacije.

Tamaš Košanji, stručni referent, VM4K: „Vidimo da je poslednjih godinu dana, sad već i godinu i po polako, bila izvor mnogih sukoba i neslaganja zbog situacije. Ova obuka takođe ima predviđena rešenja i za ovu situaciju. "

Pannon RTV/Csipak Edvin

Na ovoj obuci koja je slična radionici učesnici su mogli čuti kratka sažeta predavanja, i mogli su reševati konfliktne situacije kroz rad u grupama i raznim igrama.

Ferenc Greža, psihijatar, stručnjak za mentalno zdravlje: „U vezi sa konfliktima, skloni smo misliti samo na negativne stvari, iako je svaki sukob prilika za obnavljanje odnosa. Sukobi mogu biti posebno izraženi u pedagogiji, jer je pedagogija vrlo zanimljiva profesija, jer pedagozi nisu povezani samo sa svojim kolegama, sa svojim učenicima, već i s njihovim roditeljima i zajednicom u kojoj škola radi."

Prema stručnjaku, obrazovanje na daljinu i više vremena provedenog kod kuće takođe opterećuju učenike i njihove roditelje, što takođe utiče na njihov odnos sa učiteljem. 

obrazovanje

Najnovije

19:02, Frissítve: 19:09

Crkvena slava i Dan sela u Tordi

Povodom 245. godišnjice ponovnog naseljavanje sela, u Tordi se obeležava crkvena slava i Dan sela, u skromnim okvirima zbog epidemije. U odnosu na prošlu godinu, ovog je vikenda u banatsko selo već stiglo više gostiju.

Najčitanije

Ulaganja u „Komval" u Čantaviru

Komunalno preduzeće „Komval", koje posluje od 1958, uspelo je da se izvuče iz gubitka u 2019. godini od dva i po miliona dinara, tako da je lanjsku godinu završilo pozitivnim rezultatom.