Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Obuka za vaspitače

2019-05-24
19:28
Forrás
Pannon RTV
Mađarski nacionalni savet održao je u Hajdukovu, Kuli i Zrenjaninu stručnu obuku za vaspitače.

Učesnici su stigli i iz okolnih naselja, a škola u Hajdukovu bila je domaćin vaspitačicama i gostima. Na obuci je obrađeno više tema, a i predstavljena nova učila.

Mađarska Vlada od 2007. godine veliku pažnju posvećuje razvoju obdaništa u Vojvodini, kao i obuci vaspitača koja se odvija na mađarskom jeziku. Ova obuka odvijala se na tri mesta.

„Za nas su veoma korisne ove obuke, jer ih u prvom redu dobijamo na maternjem jeziku, i to smatram veoma bitnim, pošto na taj način lakše usvajamo korisne stvari koje čujemo" kaže Žužana Barši, vaspitačica.

Pedagozima su ova predavanja važna jer ojačaju prikupljeno iskustvo, a deci se vraćaju sa novim idejama.

„Sada kao pedagozi treba da se bavimo time da osnažimo kako decu, tako i roditelje i porodicu, dakle nama kao vaspitačima nije samo to zadatak da uđemo među decu i da se igramo, nego kroz igranje, učimo" kaže Ildiko Kopas, vaspitačica i predavač.

U okviru predavanja bilo je reči o tome kako vapsitači da postupe u slučaju ranih intervencija.

„U središtu današnje i sutrašnje obuke je rad u čijem središtu je porodica, jačanje tog rada, i usvajanje metoda kojima se jača porodica. Bilo da je reč o komunikaciji između roditelja i vaspitača, i kroz to i dalja saznanja o vaspitačkoj ulozi porodice" kaže Gergelj Barat Gabor, predsednik, Odbor za obrazovanje, MNS.

Vaspitači su upoznali i nove metode u narodnoj igri, odnosno u korišćenju i istraživanju u igranju uloga. Obuka se u petak i subotu odvija u Hajdukovu, Kuli i Zrenjaninu. 

obuka
vaspitač
Mađarski Nacionalni Savet

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.