Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Očekuju dobar rod grožđa i u Banatu

2020.08.30
14:23
Forrás
Pannon RTV
Krajem avgusta i početkom septembra vinogradari budno prate stanje grozda, jer je bitno da se berba dogodi u optimalnom trenutku. Ove godine nadaju se dobrom rodu.
Pannon RTV/Lukács Attila

Šandor Šomođi radio je u Mađarskoj, Libiji i u Beogradu. Sada dane provodi u svom vinogradu i vinskom podrumu u Aradacu. Bavi se tradicionalnim spravljanjem vina. Od dve vinarije registrovane u ovom kraju, jedna je njegova. Kaže da je u vreme pred berbu važno obratiti pažnju na sve. Odgajivači grožđa iz ovog kraja, oslanjaju se pre svega na svoje iskustvo. „Nadamo se dobroj berbi ove godine na našem imanju. Prošla godina je bila jako dobra u pogledu kvaliteta, ali ga je bilo malo. I prethodna godina je bila dobra. Ali, ove godine, mislim da će biti sasvim dobra berba, ukoliko se zadrži ovakvo mediteransko, suptropsko vreme. Dakle, ako sada dođu one jesenje kiše, sa temperaturama ispod 20 stepeni, to neće biti dobro."

Pannon RTV/Lukács Attila

Nije lako proceniti kada tačno da počne berba. Datum treba odrediti bar nedelju dana ranije – kaže poljoprivrednik. On još ima vremena jer uzgaja kasno sazrevajuće sorte kaberne savinjona i bordoa. „Berba je  događaj u kojem učestvuje mnogo ljudi, u kratkom vremenskom periodu. To je inače sve teže organizovati  s obzirom na to kako živimo danas, i da je ove godine tu i kovid. Sve je manje radnika, radnika koji rade sa dve ruke. Porodica je rasejana na sve strane. Dakle, veoma je teško organizovati berbu."

Pannon RTV/Lukács Attila

Osim u Vršcu, u Banatu nema većih vinograda, mada su nekada bili veoma prisutni. Naselja su u staro doba  bila obavezna da posade vinograde ili voćnjake. U prihvatanju kulture vina veliku ulogu imali su Mađari i Nemci.

grožđe
Banat
rod
Vinogradar
vino
berba

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.