Ugrás a tartalomra
Európai Bizottság

Od danas važe „kovid pasoši" Evropske unije

2021.07.01
14:21
Forrás
Pannon RTV
Isprava koja potvrđuje da je osoba zaštićena od virusa korona može biti u štampanom i digitalnom obliku. Cilj je da se pojednostavi mobilnost između zemalja članica.

Isprava je važeća u svakoj od zemalja članica, ali za sada mogu da je dobiju samo oni koji su imunizovani nekim od cepiva koje ima odobrenje Evropske agencije za lekove. Vakcine „Sinofarm" i „Sputnjik" ne nalaze se na toj listi. Međutim, zemlje članice mogu da odluče da prihvate i ove vakcine. Isprava sadrži podatke na engleskom jeziku i jeziku zemlje članice, kao i „ku-ar" kod. Važno je dodati da ova isprava nije zamena za pasoš, odnosno ne smatra se putnom ispravom ili potvrdom.

Isprava, osim podataka koji se odnose na vakcinu, sadrži i informacije o tome da li je osoba preležala zarazu, odnosno da li ima važeći negativan PCR test. „Kovid pasoš" je važeči na teritoriji čitave Evropske unije 12 meseci.

Savet Evrope do sada je za četiri vakcine dao dozvolu za puštanje u promet, a na osnovu mišljenja Evropske agencije za lekove. To su vakcine „Bajontek –Fajzer", „Moderna", „Astrazeneka" i „Džonson-Džonson".

„Kovid pasoš" EU izdaje se u tri slučaja: ukoliko je osoba vakcinisana cepivom protiv kovida 19, nakon oporavka od zaraze kovidom 19, odnosno kada je prošlo manje od 180 dana od ranijeg pozitivnog PCR teksta, i ukoliko osoba ima negativan PCR test.

Evropska Unija
pasoš
kovid

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.