Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Od dunje – i rakija, i kompot, i sir

2020.11.02
15:54
Forrás
Pannon RTV
Voćari na severu Bačke završili su berbu dunja. Ovogodišnji rod dunja može se smatrati prosečnim.

Jedan deo voća oštetila je plamenjača, a ni vremenski uslovi nisu pogodovali da rod bude visok. Ove godine voćke su i kasnije cvetale, zbog toga su im prolećni mrazovi naneli štetu.

Bračni par Šerfozo iz Horgoša godinama gaji dunje i kruške. Na njihovoj trpezi nađe se i mirisna rakija pripremljena od ovog voća. Mnogi njihovi poznanici već u jesen predaju svoje zahteve za dunjom za narednu godinu.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Jene Šerfozo kaže da ovo žuto voće daje posebnu aromu rakiji i sve više je onih koji joj daju prednost nad kajsijevačom: „Sa voćnjaka od jednog hektara dobije se oko pet tona dunja. Ove godine cena je bila 55 dinara. Međutim, mnogi stari kupci nisu uspeli da kupe dunje. Kasno su reagovali, uglavno je kupuju oni koji žele sami sebi da prave odličnu rakiju."

Od dunje je moguće pripremiti ne samo dobru prepečenicu, već i kompote i sireve, odnosno kitnikez. Za Eriku Šerfozo sir je  istinska božićna poslastica koju članovima svoje porodice servira nakon prazničnog ručka. Kaže da i priprema kompota i sira zahteva mnogo rada.

Pannon RTV/Csipak Edvin

„Ima mnogo posla. Bilo da se priprema kompot, bilo da se pravi sir. Imali smo najava, ali su naposletku kuvari odustali da prave kompot od 150 kilograma dunja jer zahteva mnogo rada. Ipak, ja ga pravim, dala sam i prijateljima da i oni prave."

Bračni par kaže da je najveći neprijatelj dunje plamenjača, teška bakterijska bolest voća, koja je ove godine desetkovala rod, iako su voćari svoje zasade tretirali skupim sredstvima za zaštitu.

dunja
rakija
kompot
sír
voćarstvo

Najnovije

11:06

Advent bez granica

Sala pozorišta u Adi bila je u potpuno popunjena za Adventski dobrotvorni koncert glumice-pevačice Nore Feher. Ova manifestacija već nekoliko godina unazada ulepšava vreme isčekivanja praznika u selu.
12:18, Frissítve: 18:06

Adventski vašar u Kanjiži

U Kanjiži, na gradskom trgu, je počeo u petak poslepodne dvodnevni adventski vašar obogaćen božićnom muzikom, ukrasima i mirisima. Organizatori su pripremili bogati i šaroliki program za sve uzraste.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.