Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Od petka za ulazak u Srbiju ne treba ni test ni karantin

2020-05-19
18:59
2020-05-19
19:52
Forrás
Pannon RTV
Stranim državljanima neće biti potrebna dozvola za ulazak u zemlju – o tome je danas odlučio Krizni štab. Vlada o ovom predlogu odlučuje u četvrtak.

Od petka će biti moguće ući u Srbiju i bez testa na korona virus i bez obaveze dvonedeljnog karantina –  predložio je Krizni  štab. Očekuje se da Vlada na sednici u četvrtak odlučuje o ovom pitanju. Ulazak u zemlju bez uslova jednako se odnosi na državljane Srbije kao i pripadnike drugih država – objasnila je dr Darija Kisić Tepavčević, članica štaba. Dodala je: stopa zaraženih u odnosu na broj testiranih je ispod jednog procenta, i polako se može reći da se Srbija približava završetku epidemije. Na sednici štaba pojavio se i predlog da se granice prvo otvore za zemlje regiona, ali su na kraju stručnjaci vladi poslali predlog o potpunom otvaranju granice.

Po predlogu Kriznog štaba od petka prilikom ulaska u Republiku Srbiju ne bi bio potreban negativan test na korona virus, niti dozvola ulaska – izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut". Dodala je: „Imajući u vidu povoljnu epidemiološku situaciju, kao i takođe odgovarajuće modele ponašanja zemalja u okruženju, doneli smo odluku da od petka neće biti potrebna nikakva odluka komisije niti bilo kakav test za ulazak u našu zemlju, kako za naše državljane, tako i za državljane drugih zemalja. Ovo je samo preporuka u ovom momentu, u zavisnosti od toga da li će ovu preporuku i Vlada da podrži, znaćemo da li će takva odluka i zaista da se sprovede, ali napominjem da je to bila preporuka našeg Kriznog štaba."

Svaka osoba koja stupa na teritoriju Republike Srbiju dobiće zdravstveno uputstvo čega treba da se uzdrži ukoliko dolazi sa teritorije gde je virus još uvek pojačano prisutan. Očekuje se da srpska Vlada preporuke prihvati na sednici u četvrtak.

granica
test
karantin

Slične vesti

Najnovije

19:31, Frissítve: 19:40

Subotički festival ukusa

Subotički festival ukusa u cenrtu grada čeka sve zainteresirane tokom cele nedelje. Na manifestaciji, svi zainteresovani mogu da probaju i kupe proizvode malih preduzetnika iz okoline.

Najčitanije

U Malom Iđošu održan porodični dan

Sve zainteresovane, koji su u nedelju pre podne posetili porodični dan u Malom Iđošu, dočekali su raznovrsni programi, dečje igre i ukusni zalogaji.