Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Od subote ni jabuka se ne može preneti iz Srbije u Mađarsku

2019-12-13
14:20
2019-12-14
15:31
Forrás
Pannon RTV
Od 14. decembra na snagu stupaju novi propisi EU.

Na osnovu tog propisa na teritoriju Evropske unije može se uneti samo živa biljka koja ima potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti. To znači da iz Srbije u Mađarsku ne može više da se prenese ni jedna jabuka. Propise je EU donela kako bi zaštitila svoju teritoriju od unosa štetočina. Izuzetak postoji samo za plodove pet biljaka: datula, durijan, ananas, banana i kokos. Tamaš Sekelj, rukovodilac zaštite bilja pri državnom uredu za ispravnost namirnica kaže: „Novi propisi EU precizno definišu šta se smatra biljkom, i tu spada praktično sve što nije prerađeno, dakle od ploda, preko listova, do korena ili lukovice, saksijsko cveće, ali i materijal za razmnožavanje biljaka, sve."

Srbija
Mađarska
EU
novi propis

Slične vesti

Najnovije

20:17

Berza odeće u Gornjem Bregu

Drugi put je održana besplatna zimska berza odeće u velikoj sali Zadružnog doma u Gornjem Bregu. Akciju, za kojom je bilo ogromno interesovanje, organizovao je lokalni Volonterski centar.
18:41, Frissítve: 18:55

Brže do duplikata pasoša

Neće biti potrebno objavljivanje  u "Službenom glasniku" i poništavanje izgubljenog  ili ukradenog pasoša. Dovoljno je oglašavanje na sajtu MUP- a.

Najčitanije

Zapalila se kuća u Novom Kneževcu

Pretpostavlja se da su migranti prouzrokovali požar u kući u Novom Kneževcu. Reč je o napuštenom objektu na putu koji vodi prema Đali.