Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Održan tradicionalni svinjokolj u Malom Iđošu

2021.11.13
15:41
Forrás
Pannon RTV
Udruženje velikih porodica Malog Iđoša (KINČE) organizovalo je svinjokolj na kojem su učesnici oživeli atmosferu starog običaja, a najmlađi su se upoznali sa pripremom i ukusima tradicionalnih jela.

Nekada je u zimskim mesecima svinjokolj bio značajan događaj, deca tada nisu išla u školu, okupila bi se rodbina i prijatelji i zajedno su svi učestvovali u svinjokolju. Danas, je ova tradicija potisnuta. Cilj organizator je da ne padne u zaborav aktivnost koja povezuje  zajednicu.

Mate Molnar do sada je svake godine učestvovao na ovom događaju: „Tamo sam ispustio vodu, još ću je i čistiti nakon što je ošurena".

Muškarci su dan započeli rakijom, a žene kafom i čajem. Nakon što je svinja ubijena na tradicionalan način, ošurena je slamom.

„Ova tradicija je važna jer se okupljamo, dobro se osećamo i smatram da je to i najvažnije. A i mnogo je bolje ovako, nego da kupujemo kod mesara ili u prodavnicama" kaže Adam Laslo.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Nakon osmuđivanja posao se odvijao po utvrđenom redu. Čerečenje je muški posao, isto kao i priprema kobasica i hurki. Zadatak žena je bio čišćenje creva i priprema kuvanih jela. Za doručak je pripremljena pečena krv sa lukom, a za ručak pečena slanina i meso.

„Pečem krv, napravili smo osnovu od hleba, sa malo crnog luka, jaja, bibera, vegete, i na to smo spustili krv. Sada ćemo to da ispečemo jer jako volimo" kaže Amalija Rac.

Nekada je zadatak neudatih devojaka bio da pripreme kiflice sa salom. Verovalo se da ukoliko testo dovoljno naraste, devojka će se ubrzo udati.

„Kada ovo umesim i naraste, onda ćemo ga razviti i premazati mašću. Nakon toga ćemo sve presaviti i sačekati da tako ujedno naraste, i tako će se pripremiti tradicionalne kifle sa salom. To ćemo iseći i napuniti pekmezom. Najbolji je domaći pekmez od kajsija i od šljiva. Nakon što se ispeku još tople ćemo ih uvaljati u prah šećer" objašnjava Angela Bakorek.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Svake godine nastoje da organizuju ovo tradicionalno dešavanje, ali je prošle godine zbog epidemije izostalo.

„Mi smo izrasli iz naše prošlosti, i tako doživljavamo da te stvari treba da budu prisutne u našem životu. Moramo da znamo odakle smo došli i kuda idemo. To je organski deo čovekovog života. Na žalost, primetio sam da su danas te stvari sve dalje od nas i od naše svakodnevice" kaže Arpad Kerepeš, predsednik Udruženja velikih porodica Mali Iđoš.

Novembar nije samo vreme svinjokolja, već i vreme veridbi i venčanja. Verovanje kaže da je  dobro sada održati svinjokolj jer se meso neće pokvariti, a mlada se neće ukiseliti.

Mali Iđoš
tradicija
svinjokolj

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.